Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть не оштрафувати за перетин подвійної суцільної – що потрібно знати водіям

Перетин подвійної суцільної в Україні вважається грубим порушенням правил, але водії часто його ігнорують. Розповідаємо, чи завжди після таких випадків вони отримують штраф

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські водії часто порушують одне із правил на дорозі, але не завжди отримують за це штрафи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кожному водію відомо про заборону перетинати подвійну суцільну під час поїздки на автівці. Попри це, чимало автовласників свідомо порушують це правило, щоби не проїжджати зайві кілометри та швидше доїхати до місця призначення.

Але в українському законодавстві існують винятки, коли водіїв можуть не штрафувати за подібне порушення ПДР. Сайт Pro Гроші розповідає, що про це потрібно знати.

На скільки можуть оштрафувати за перетин суцільних у 2023 році

Для початку усе таки розберемося з ситуацією, коли водія можуть оштрафувати. Отже, у правилах дорожнього руху зазначається, що подвійна суцільна – це горизонтальна розмітка білого кольору під номером 1.3. У розділі 34 ПДР сказано, що цю розмітку не можна перетинати ні в якому разі.

В адмінкодексі передбачені покарання для водіїв, які проігнорували правила та перетнути подвійну суцільну:

  • ч.1 ст. 122 передбачає штраф у 340 грн за порушення вимог розмітки;
  • ч. 5 ст. 122 передбачає штраф у розмірі 1 445 грн або позбавлення водійського посвідчення на термін від 6 місяців до 1 року за створення аварійної ситуації.

До того ж в Україні існують кілька видів суцільних ліній. Наприклад:

  • біла суцільна лінія;
  • широка біла суцільна лінія;
  • стоп лінія.

Широку суцільну лінію водіям в Україні не можна перетинати за будь-яких умов. В іншому випадку водію загрожує штраф у 340 грн через порушення вимог розмітки (ч.1 ст. 122 ПДР).

Стоп-лінію заборонено перетинати, коли світиться червоний сигнал світлофора або регулювальник показує заборонний сигнал. Якщо водій порушить це правило, з нього можуть стягнути 510 грн.

Чому водія можуть не оштрафувати за порушення

Як зазначалося вище, водій може уникнути покарання, якщо розмітки не видно. Наприклад, лінія на той час була присипана снігом чи листям.

Водія не штрафуватимуть, якщо він доведе, що змушений був порушити правила, аби уникнути аварійної ситуації та зберегти життя людей.

Також штрафу не буде, якщо водію довелося перетнути суцільну лінію через відсутність альтернативних шляхів об'їзду.

Ще перетинати подвійну суцільну смугу дозволяється медикам, рятувальникам чи правоохоронцям під час виконання екстреного завдання.

Раніше ми вже писали, який штраф для водіїв планують скасувати в Україні. Також ми розповідали, за яке порушення українці можуть заплатити понад 8 тисяч гривень штрафу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.