Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть розрахувати вартість розмитнення авто в "Дії" – як це зробити

Поки послугу не запустили, існує можливість протестувати нову систему розрахунку розмитнення

Фото: autoua.net, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Можна розрахувати вартість розмитнення в Дії

Фото: autoua.net, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують дозволити розмитнення транспортного засобу через додаток "Дія". Поки послугу доводять до завершення та впроваджують у смартфон, українці можуть випробувати онлайн-калькулятор, який покаже вартість послуги за новою системою.

Про це пишуть на порталі ozmytnennia.diia.gov.ua.

Майбутнє розмитнення автомобілів з іноземними номерами в мобільному телефоні буде простим і швидким способом реєстрації транспортного засобу. У застосунку потрібно буде здійснити кілька кроків, як от заповнити митну декларацію, ввести VIN-код машини, сплатити митні платежі (сума розраховуватиметься автоматично на основі вказаних у декларації даних), пройти митний контроль.

Що стосується останнього пункту, він передбачає зустріч з представниками митної служби. Власнику авто потрібно мати смартфон з додатком і наявним в ньому цифровим паспортом громадянина, та доступ до мережі Інтернет. Також обов’язково надати для перевірки оригінали документів, а саме довідку про купівлю автомобіля, технічний паспорт, документ, що підтверджує факт зняття машини з обліку в країні реєстрації (або нотаріальне доручення, якщо машина ввозиться для іншої особи).

Зауважимо, що під час проходження митного огляду співробітники можуть попросити підтверджувальні документи для перевірки коректності заповнення митної декларації.

Скільки тепер коштуватиме розмитнення

Як вказано на сайті, вартість послуги після введення нової системи залежатиме від об’єктивних факторів, на які людина вплинути не може. Зокрема, від віку, типу й об'єму двигуна, а також ексклюзивності транспортного засобу. Ціна автівки ніяк не впливатиме на вартість розмитнення, проте власнику необхідно буде сплатити акциз та податок на додану вартість.

Також пам’ятайте, що менше заплатити можна за машину 5+ років з невеликим об'ємом двигуна, тоді як за автомобіль з дизельним двигуном великого об'єму доведеться віддати більшу суму. Що цікаво, розмитнення електрокарів стане безоплатним, хоча зараз власник сплачує 8 600 грн.

Для порівняння теперішньої системи з нової, вказана поточна вартість розмитнення Audi A3 2006 випуску з 2,0-літровим дизельним мотором. Різниця в розмірі становить понад 60 000 грн: станом на кінець січня 2023 року вартість дорівнює 143 500 гривень, а після введення розмитнення через додаток – 80 132 гривні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що варто знати водіям, які реєструватимуть авто в "Дії". Також ми повідомляли, що в Україні спростили процес розмитнення міжнародних посилок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.