Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на пальне в Україні: як подорожчають бензин та дизель у липні

Великі мережі у липні підвищать ціни, а от заправки з економсегмента будуть продавати пальне за значно доступнішою вартістю

Фото: Freepik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Липневе подорожчання бензину торкнеться переважно великих мереж АЗС

Фото: Freepik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців у липні чекає чергове здорожчання пального у великих мережах АЗС. Ймовірно, ціни виростуть щонайменше на кілька гривень – літр бензину буде коштувати близько 55 грн, дизельного пального – до 52 грн.

Про це розповів засновник групи "Прайм" Дмитро Леушкін в коментарі виданню УНІАН.

За його словами, через повернення з 1 липня довоєнного рівня податків на пальне великі мережі АЗС скоро знову збільшать ціни. Найближчими днями можна очікувати, що бензин та дизель виростуть у ціні на мінімум дві гривні.

"У липні у великих мережах АЗС очікується дизельне пальне за ціною 52 гривні за літр та 54-55 гривень за літр бензину. Тут велику роль відіграє ціна нафти", – пояснив експерт.

Втім, на його думку, не все так погано. На відміну від великих заправочних мереж, заправки з економсегмента не перевищать ціновий поріг у 50 грн за літр. Тобто, бензин можна буде купити за 48-49,5 гривень за літр, ДП – за 47-48 грн/літр. А до кінця липня ціни взагалі повинні стабілізуватися, і вже до кінця серпня на паливному ринку не буде якихось значних коливань.

Що в Україні з цінами на пальне

Станом на 12 липня в середньому на різних заправках пальне в Україні коштувало:

  • бензин А-95 преміум – 49,99 грн/л;
  • бензин А-95 – 47,93 грн/л;
  • бензин А-92 – 45,22 грн/л;
  • дизельне пальне – 46,98 грн/л;
  • автомобільний газ – 23,39 грн/л.

Підвищення цін відбувається через повернення довоєнного акцизу на пальне – з 1 липня акциз замість 7% повернеться до рівня у 20%. Але не все так просто – проблема в тому, що через розповсюдженість в країні схем ухилення від податків у сфері торговлі нафтопродуктами може вийти так, що ціни на пальне виростуть – але бюджет так і не отримає запланованих коштів. Більше про ситуацію на ринку пального та про те, чого чекати вже в найближчому майбутньому, читайте в нашому спеціальному матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали про нове пальне, яке з'явиться на заправках в Україні. Також ми писали, що в Україні зміняться принципи торгівлі вживаними автомобілями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.