Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінять принципи торгівлі вживаними автівками — що чекає автовласників

Можновладці вважають, що більша частина учасників ринку вживаних автомобілів працюють "у тіні", тож пояснюємо, як депутатам пропонують виправити ситуацію

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть спростисти процедуру купівлі-продажу вживаного автомобіля

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці, яким браку коштів на нові автомобілі, часто купують вживані транспортні засоби. Однак незабаром в Україні можуть запрацювати нові правила щодо перепродажу б/в автівок.

Про це йдеться у законопроєкті №9083, який на початку липня зареєстрували у Верховній Раді.

Про що йдеться?

Автори законопроєкту у пояснювальній записці кажуть, що переважна більшість ринку вживаних автомобілів наразі перебуває "у тіні". Усе тому, що з 2010 року, суб’єкти господарювання, які займаються торгівлею вживаними транспортними засобами, не можуть скуповувати такі автівки для подальшого перепродажу кінцевому споживачу без державної реєстрації на себе.

Зазначається, що зараз суб’єкти господарювання зобов’язані обліковувати цей автомобіль не як товар для подальшого перепродажу, а як основний засіб для власного використання. Тобто, спочатку автівку потрібно зареєструвати на себе, а лише потім продати ТЗ кінцевому споживачу.

"Відтак на практиці суб’єкти господарювання, які скуповують вживані транспортні засоби для їх подальшого продажу кінцевим споживачам, вимушені двічі перереєстровувати товарні автомобілі в сервісних центрах МВС: спочатку на себе, а потім на кінцевого споживача", — йдеться у пояснювальній записці.

До того ж громадяни, які скуповують вживані транспортні засоби для їх подальшого перепродажу, вимушені на кожний автомобіль двічі отримувати довідку з районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про взяття транспортного засобу на військовий облік (зняття з військового обліку):

  • при викупі автомобіля потрібна довідка про взяття транспортного засобу на військовий облік;
  • при продажі кінцевому споживачу необхідна довідка про зняття автомобіля з військового обліку.

"Тому суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю вживаними автомобілями, перейшли на застосування різноманітних "схем" по перепродажу вживаних автомобілів з метою уникнення процедури реєстрації автомобіля на себе", — підкреслюють ініціатори законопроєкту №9083.

Що пропонується?

Депутатам пропонують дозволити власнику автомобіля самостійно знімати з реєстрації транспортний засіб, щоби потім передати його суб'єкту господарювання для подальшого перепродажу.

Крім того, перереєстрація транспортного засобу з субʼєкта господарювання на кінцевого клієнта перетвориться в державну реєстрацію транспортного засобу, а вартість послуги не зміниться.

При цьому у Європейській бізнес-асоціації зазначають, що за попередніми підрахунками, завдяки нововведенням, державний бюджет з продажу вживаних авто на суму у 600 тисяч гривень отримуватиме 19 800 грн.

Раніше ми розповідали, як змінилися ціни на вживані автомобілі в Україні. Ще ми писали, які автомобілі з пробігом потрібно ретельно перевірити перед покупкою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.