Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Індекс бензину 2023: скільки пального вдасться придбати українцям за середню зарплату

Пояснюємо, скільки літрів бензину отримає українець, якщо на автозаправній станції витратить одну середню зарплату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українець у 2023 на середню зарплату зможе купити 241 літр бензину

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці вже звикли, що на АЗС доведеться віддати чималу суму грошей, щоби заправити свій автомобіль. Та виявляється, що є країни, де бензин можуть купувати дійсно лише найбагатші люди.

Так, аналітики проаналізували, як змінювалася вартість бензину в Україні та підрахували, скільки літрів пального можуть купити громадяни.

Скільки літрів пального можуть купити українці за середню зарплату

Отже, як відомо, станом на липень 2023 року середня зарплата в Україні коливається в межах 13 423 гривень. Виходить, що середньостатистичний українець зможе купити 241 літр бензину. Цікаво, що ще два роки тому ця кількість становила 389 літрів.

Яка ситуація в інших країнах

За підрахунками аналітиків, найбільше пощастило мешканцям Кувейту, які на свою середню зарплату можуть купити. Далі у рейтингу йдуть:

  • Катар – 6 839 літрів.
  • Об'єднані Арабські Емірати – 4 611 літрів.

Серед найгірших у рейтингу значаться такі країни, як:

  • Пакистан – 166 літрів за середню зарплату.
  • Шрі-Ланка – 157 літрів.
  • Куба – 27 літрів.

Скільки коштуватиме бензин в Україні до кінця липня

З 1 липня, після підвищення податків на пальне, можна спостерігати, як вартість пального на АЗС поступово зростає. Наразі подорожчання складає від 3 до 4 гривень однак, за словами директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, це ще далеко не кінець.

"Далі ми очікуємо, що ціна буде поступово зростати вже за рахунок акцизу. Акцизний збір сплачується на момент перетину кордону", – сказав він.

Що відомо про повернення довоєнних податків на пальне

З 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на рівень, що був до війни. Згідно з законом №7668-д, ставки податку на додану вартість (ПДВ) на нафтопродукти зростуть з 7% до 20%.

Акцизний збір на бензин складе 213 євро за тисячу літрів, а на дизельне пальне — 139,5 євро. Проте акцизний збір на зріджений газ залишиться незмінним і становитиме 52 євро.

Раніше ми розповідали про нове пальне, яке з'явиться на заправках в Україні. Також ми писали, що в Україні зміняться принципи торгівлі вживаними автомобілями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.