Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення податку на пальне – з якими проблемами зіткнеться український бюджет

Всі без винятку трейдери вбачають одну проблему через ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне змінюються щоденно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська влада хоче повернути ПДВ на пальне. Це для наповнення бюджету. Однак ця подія не збільшить відрахування, а навіть може повернути схеми на ринок.

Про це повідомив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Чому підвищення ПДВ на пальне лише погіршить ситуацію

При поверненні довоєнних податків бензин подорожчає на 11 грн/л, дизпальне – на 8 грн, зріджений газ – на 3 грн, говорить експерт. Однак, на його думку, головне навіть не це.

"Я та всі без винятку трейдери бачать проблему у поверненні схем із несплати ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%. Неймовірно, але факт: 7% ПДВ вбили увесь схематоз, який до війни був головною проблемою ринку та податкової. "Ми стільки ПДВ не платили ще ніколи", – за останній рік таке я чув від трейдерів неодноразово. Якщо знов буде 20%, то це шлях назад – у темряву й тінь", – йдеться у повідомленні.

Виходить, що ціни зростуть, а от бюджет не отримає запланованих коштів. За словами експерта, для цього краще залишати ПДВ низьким, а потреби бюджету закривати коштом збільшення акцизів, адже їх збирати набагато легше.

Якими мають бути акцизи

"Ми взяли розрахункові бюджетні надходження при довоєнних ставках акцизів та ПДВ і шляхом підбору вирахували нові ставки акцизів на моторні палива", – говорить Сергій Куюн.

Отже, показники наступні:

  • бензин й дизпальне — 190 євро/1000 л (довоєнні ставки 213 та 139,5 євро);

  • автогаз — 150 євро (52).

У такому випадку:

  • підвищення буде рівномірним для всіх марок пального;

  • це дозволить пом’якшити зростання цін та втримати їх на рівні менше ніж 50 грн/л;

  • зріджений газ залишається вдвічі дешевше бензину, тобто зберігає всі свої конкурентні переваги.

"Головне, що шанси держави отримати свої гроші у цьому випадку майже 100%. Єдина проблема – міні-НПЗ, які варять безакцизне пальне. Але це в середньому десять точок, які за бажанням можна швидко "легалізувати", – йдеться у повідомленні.

Які будуть ціни на пальне протягом 1-7 травня

Ми вже писали, що ключові події, які відбулись наприкінці квітня – чергове здешевшання нафти та нафтопродуктів.

Завдяки цьому на внутрішньому ринку можна купувати дешевше пальне, аби продавати далі. Виходить, що на висококонкурентному роздрібному ринку в операторів є можливість показати свою ефективність і збільшити продажі, а саме завдяки меншій ціні.

Детальніше про те, як зміняться ціни на пальне, читайте тут.

Сайт Pro Гроші зазначав, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня. Варто почитати й про те, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.