Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На українських заправках може зʼявитися нове пальне – що відомо

В Україні з 1 липня повернули 20% ПДВ на пальне й акциз, який діяв до повномасштабного вторгнення

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі на ринку пального здорожчання

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі на українському ринку пального може зʼявитися закордонний дизель. У червні польські компанії збільшили обсяги його імпорту через балтійські порти. Все для поповнення запасів.

Про це свідчать дані Консалтингової групи А-95, пише enkorr.

Збільшення постачань було зумовлено потребою поповнення запасів, а також зростанням попиту на продукт із боку українських компаній. Минулого місяця відвантаження дизпального з Польщі в Україну зросли на 16% – до 134 тис. тонн.

У червні на термінал у Щецині прибув танкер, який привіз 38 тис. тонн продукту з Valero Port Arthur Refinery із США. Надходження великої кількості американського продукту в Польщу позначилося на структурі постачань в Україну. Наприклад, минулого місяця українські компанії імпортували 24,3 тис. тонн дизельного пального, а це на 63% більше порівняно з травнем.

У першому півріччі обсяги постачань дизпального й газойлю в польські порти склали 2,44 млн тонн. Якщо порівнювати, то це на 12% більше, ніж в аналогічному періоді торік.

Зростання обсягів перевалки зумовлено збільшенням попиту на нафтопродукти з боку українських компаній. Наразі Польща — один із найбільших постачальників дизельного пального і скрапленого газу в Україну.

Якими будуть ціни на АЗС за місяць

На думку директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, ціни на ринку підвищуватимуться протягом місяця, адже цей місяць буде необхідний для того, щоб пальне з новими податками замінило пальне з низькими податками.

Подорожчання йтиме за двома напрямками:

  • через підвищення ПДВ з 7% до 20%;
  • зростання акцизів.

За словами експерта, трейдери скористалися цією ситуацією і в травні-червні привезли багато пального зі старою акцизною ставкою. Все для того, аби сьогодні продавати його вже в період зростання цін, розраховуючи на додатковий прибуток.

Але головний фактор у підвищенні – це зростання ПДВ, який дає 13% здорожчання.

"Він сплачується безпосередньо в момент продажу кінцевому споживачеві, тобто він уже набув чинності по суті", – зазначив експерт.

Більше інформації на цю тему ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Чому підвищення ПДВ може погіршити ситуацію на ринку

Основна проблема навіть не в підвищенні цін, як про це думають всі. Головне, що при встановленні довоєнних податків ринок може знову стикнутися з проблемою повернення схем із несплати ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%.

Виходить, що ціни зростуть, а от бюджет не отримає запланованих коштів. Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Ми розповідали, як українцям сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми писали, для яких видів транспорту не потрібно водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.