Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чималі штрафи та підвищення цін на послуги МВС – головне для водіїв за тиждень

Розповідаємо, що повинні знати українські водії та які події, що стосуються автомобілів, сталися цього тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

МВС підвищило ціни на послуги, а водіїв штрафуватимуть за ходові вогні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, був багатим на події зі світу транспортних засобів. Водіям варто знати, що тепер можна сплачувати штрафи за порушення правил дорожнього руху через сайт МВС. Також з цього тижня і до 1 травня 2024 року українцям заборонено їздити без увімкненого ближнього світла фар поза містами і селами.

Сайт Pro Гроші зібрав найцікавішу інформацію за останній тиждень для водіїв.

Зміст
1.Оплата штрафів на сайті МВС
2.Послуги сервісних центрів МВС подорожчали
3.Заборона для водіїв з 1 жовтня
4.Штрафи за перевищення швидкості

Оплата штрафів на сайті МВС

Раніше на офіційних ресурсах Міністерства внутрішніх справ не було можливості сплачувати адміністративні порушення. Але з 4 жовтня послугу відновили, тож українці можуть перевірити, чи не потрапили на відео або фотофіксацію, на таких ресурсах:

  • порталі МВС;
  • в мобільному додатку міністерства під назвою "Штрафи ПДР" (працює на Android та IOS);
  • у Telegram-боті "Штрафи ПДР".

Більше того, водії можуть отримувати оперативну інформацію про нові постанови чи зміну статусів. А якщо здійснити оплату штрафу протягом 10 банківських днів після отримання постанови, то діятиме знижка 50%.

Послуги сервісних центрів МВС подорожчали

Відтепер платити за послуги комплексної реєстрації або перереєстрації транспортного засобу потрібно більше. Подорожчання аргументували зростанням цін на документальні бланки. Якщо раніше бланк коштував орієнтовно 312 грн, то у жовтні вартість становить уже 405 грн.

Конкретні прайси залежать від виду транспорту. Наприклад, для автомобілів усіх категорій або окремих агрегатів тарифи такі:

  • послуга – 200 грн;
  • бланк свідоцтва – 405 грн;
  • номерний знак – 350 грн.

Власникам мототранспорту потрібно заплатити 727 грн за всю процедуру реєстрації, а для причепів тариф становить 716 грн. Якщо мова про мопеди, то разом із видачею номерного знака послуга коштує 698 грн.

Заборона для водіїв з 1 жовтня

Відповідно до пункту 9.8 ПДР всі автомобілі повинні їздити поза межами населених пунктів із увімкненими ходовими вогнями чи ближнім світлом фар. Це стосується всіх транспортних засобів у період з 1 жовтня по 1 травня та аргументовано швидким заходом сонця. Іншими словами, восени і взимку рано темніє, тож видимість на дорогах ускладнюється.

Порушення карається штрафом або письмовим попередженням. Деякі працівники патрульної поліції можуть оформити протокол за ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (неправильне використання зовнішніх освітлювальних приладів або попереджувальних сигналами). Тоді доведеться заплатити 510 грн.

Однак юристи запевняють, що насправді відключені ходові вогні поза межами міст і сіл взимку – це ст. 125 КУпАП (інші порушення правил дорожнього руху). Відповідальність за неї – лише письмове попередження і тільки після доведення вини водія.

Штрафи за перевищення швидкості

1 жовтня почала діяти зимова редакція ПДР, яка встановлює адміністративну відповідальність за перевищення швидкості на деяких міських дорогах. Влітку на визначених ділянках можна їздити зі швидкістю до 80 км/год, але з 1 жовтня до 1 травня ліміт становить 50 км/год. Якщо спідометр показуватиме більше, патруль має право виписати штраф.

Відрізки дороги визначає місцева влада. У столиці України таких досить багато, зокрема:

  • Набережне шосе (від Поштової площі до Придніпровського шосе);
  • Придніпровське шосе;
  • Столичне шосе (до вул. Академіка Заболотного);
  • просп. Воскресенський (від вул. Воскресенської до вул. А. Навої);
  • просп. Р. Шухевича (від Північного мосту до вул. Оноре де Бальзака);
  • просп. С. Бандери (від Оболонського проспекту до Північного мосту);
  • вул. Набережно-Рибальська (від Гаванського мосту до вул. Електриків) та ін.

Розмір санкцій залежить від того, на скільки водій перевищив швидкість і чи була спричинена аварія. Якщо автомобіль рухався на швидкості, що більше дозволеної на 20 км/год, то сума штрафу – 340 грн. У разі перевищення на 50 км/год потрібно заплатити 1 700 грн. Якщо виникла аварійна ситуація, то розмір покарання становить 3 400 грн. Плюс водія можуть позбавити посвідчення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що водіям варто запастися терпінням і розповідав, що експерт здивував прогнозом щодо цін на бензин. Також ми повідомляли, який бензин в Україні найкращої якості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.