Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Черговий подарунок від ринку пального – скільки коштує бензин 11 травня

Українцям слід готуватися до того, що найближчим часом на ринку будуть чималі гойдалки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні є будь-який вид пального

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку пального більш-менш стабільна ситуація. Ціни вже не зростають шаленими темпами, як це було на початку повномасштабного вторгнення. Ба більше, українці можуть помітити навіть здешевшання продукту.

Про це свідчать дані консалтингової групи А-95.

Станом на 11 травня середня вартість різних видів палива в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 47,90 грн/л (-0,104%);

  • бензин А-95 – 45,98 грн/л (-0,152%);

  • бензин А-92 – 44,08 грн/л (-0,136%);

  • дизельне пальне – 44,90 грн/л (-0,289%);

  • автомобільний газ – 21,82 грн/л (0%).

На сьогодні в Україні, а саме на її підконтрольній території, є будь-який вид пального. З ним немає проблем через чималі запаси. А от зовсім інша ситуація в тимчасово окупованих населених пунктах. Там не завжди можна знайти А-95 преміум та А-92. Йдеться про Луганську, Донецьку та Херсонську області.

Що буде з цінами на пальне у 2023 році

Ми вже писали про те, що темпи подорожчання пального значно зменшилися на початку 2023 року (до 27,9% річних у березні). Це сталося під впливом:

  • падіння світових цін на нафту;

  • значних запасів, накопичених бізнесом та населенням;

  • зниження попиту в умовах зменшення дефіциту електроенергії та теплої погоди.

Українцям слід готуватися, що найближчим часом на ринку будуть чималі гойдалки. Наприклад, у квітні вартість пального дещо зросла, але в червні очікується зниження цін, а от у липні знову буде зростання.

Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Чому підвищення ПДВ на пальне лише погіршить ситуацію

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн упевнений, що повернення довоєнних податків підвищить ціни на бензин – на 11 грн/л, дизпальне – на 8 грн, зріджений газ – на 3 грн. Та головне навіть не це.

Після такого ринок може знову стикнутися з проблемою, а саме з поверненням схем з несплати ПДВ. Нагадаємо, що його планують підвищити з 7% до 20%.

"7% ПДВ вбили увесь схематоз, який до війни був головною проблемою ринку та податкової. "Ми стільки ПДВ не платили ще ніколи", – за останній рік таке я чув від трейдерів неодноразово. Якщо знов буде 20%, то це шлях назад – у темряву й тінь", – запевняє експерт.

У такому випадку буде так, що ціни зростатимуть, а от бюджет не отримає запланованих коштів. Більше про те, який вихід є із даної ситуації, ви можете дізнатися в нашому матеріалі.

Ми розповідали про те, де в Україні виготовляли розбавлений бензин. Також сайт Pro Гроші аналізував, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня. Варто почитати й про те, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.