Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обережно, підробка. Де в Україні виготовляли розбавлений бензин

Зловмисники розбавляли пальне хімічними речовинами та продавали на мінізаправках

Фото: Нацполіція, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні викрили підпільну нафтобазу, де виготовляли неякісний бензин

Фото: Нацполіція, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні викрили підпільну схему шахрайства з бензином, дизельним пальним та автомобільним газом. Зловмисники збільшували кількість палива, розбавляючи його.

Про це повідомили на сайті Головного управління Національної поліції в Київській області.

Правоохоронці здійснили 11 обшуків на території столиці та регіону, зумівши знайти підпільну нафтобазу, де двоє чоловіків виготовляли, зберігали та продавали фальсифіковане паливо. Реалізація здійснювалася на кількох невеликих заправних станціях. Поліцейські вилучили понад 130 тонн контрафактного бензину, дизелю та газу, чорнову бухгалтерію та майже 800 тисяч гривень.

Відомо, що мешканці Києва розбавляли рідину хімічними речовинами, а потім продавали клієнтам на АЗС. Звісно, після таких маніпуляцій паливо вже не відповідало українським стандартам і не могло виставлятися на продаж, а покупці не здогадувалися про якість купленого бензину. Громадяни працювали без дозвільних документів і сертифікатів.

Наразі нафтобаза та мінізаправки не працюють, досі триває досудове слідство, в рамках якого правоохоронці планують встановити особи всіх причетних до злочину. За фактом неправомірних дій відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 204 ККУ (Незаконне виготовлення, зберігання та збут чи транспортування з метою збуту підакцизних товарів). Відповідно до норм документа шахраям загрожує позбавлення волі терміном від 8 до 10 років і конфіскація майна.

Перевірка заправок на якість пального

Раніше Інститут споживчих експертиз повідомляв про здійснення перевірки багатьох АЗС в Україні на наявність фальсифікованого бензину. Завдяки цьому вдалося виявити місця, де небажано заправлятися, оскільки паливо не відповідає встановленим стандартам. Таких заправок небагато, але подекуди можна наштовхнутися на недобросовісні станції.

Отже, експерти з'ясували, що бензин А-95 найбезпечніше купувати на АЗС WOG, SOCAR, ОККО, KLO, PRIME, AVANTAGE 7, CHIPO, ZOG, ОВІС. Там показники були значно кращими від вимог ДСТУ. Але наступні мережі не пройшли перевірку через невідповідність нормативам: ANP, АВІАС, 24/7, KRAFT, DNIPRO OIL GROUP.

Зауважимо, що поліція не вперше викриває підпільні нафтобази з налагодженим виробництвом неякісного палива. Зокрема на Київщині вдалося ліквідувати злочинну схему з додавання різних присадків у рідину та подальшим продажем через підконтрольну мережу АЗС. Відомо, що аферист до початку повномасштабного вторгнення взяв в оренду нафтобазу та після 24 лютого 2022 року почав підробляти бензин.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для водіїв в Україні готують нову заборону та розповідав, на яких автівках не можна буде їздити. Також ми повідомляли, за скільки можна придбати популярний електромобіль.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.