Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До яких змін готуватися українцям – топ-5 питань про ваші фінанси у серпні

Вже наступного місяця люди можуть помітити певні цінові зміни й варто готуватися саме до подорожчання

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Українцям варто готуватися до нових змін

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Новий місяць несе нові зміни, до яких вже треба бути готовими. Ціни будуть змінюватися з чималою швидкістю. Це стосується пального та харчових продуктів. Також не залишиться в стороні й курс долара.

Сайт Pro Гроші зробив прогноз на серпень та дізнався, чого чекати українцям.

Зміст
1.Курс долара починає рости
2.Водіям варто підготуватися до нових цін
3.Які продукти зростуть в ціні
4.Чи збільшиться зарплата українців
5.Що буде з податками для ФОПів у серпні

Курс долара починає рости

Наразі в Україні накопичуються всі передумови для того, щоб долар дорожчав. І вже по минулому тижню можна помітити, що на готівковому ринку почався рух. Є одразу кілька факторів того, чому це сталося.

Передусім це пов'язано з потребами в доларовій готівці, з припиненням роботи зернової угоди та певними розрахунками з використанням готівкового долара.

Скоріше за все, буде рух відбуватися і по іншім сегментам ринку. Однак різких змін очікувати не варто, – говорить доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

За словами експерта, українцям варто очікувати, що вартість іноземної валюти підніметься до позначки 38 гривень за долар.

Водіям варто підготуватися до нових цін

У серпні українці побачать нові ціни на бензин. Все через те, що обсяги пального, яке більшість АЗС закупили ще до подорожчання податків, вже закінчуються. А тому вартість сировини на ринку точно зросте.

Також гратиме роль в подорожчанні той фактор, що зросли ціни на нафту. Наприклад, додала 10 доларів на барель, а це понад 12%, тому серпень нас чекає з новими цифрами, – говорить аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

До кінця місяця вартість бензину зросте до 5 гривень за літр, а дизпальне подорожчає на 1-2 гривні.

Говорять, що буде подорожчання до 60, але я вважаю, це неправда. Водіїв більше на дорогах не стало, споживання не зростає. Саме тому АЗС не будуть встановлювати космічні ціни, аби до них приїжджали люди, – запевняє експерт.

Які продукти зростуть в ціні

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив, що збільшення ціни, в основному, відобразиться на м'ясі. Також, за його словами, зі зміною пір року відбудеться зрушення цін, а тому у серпні великих зрушень чекати не варто.

"Не може бути так, коли ціни на паливо в середньому можуть піднятися на 5-7 грн, то це не відображається на логістиці товару. В серпні-вересні можуть бути коливання ціни. Через те, що цей товар залучений в перевезеннях, бере на себе значну кількість електроенергії, отже він може і подорожчати на 5-7%", – говорить експерт.

Також традиційно зросте і вартість яєць, але зміни варто чекати теж ближче до осені.

"По яйцях — ціни опускають, тому що влітку є велика пропозиція з домашніх господарств. А коли вони будуть відходити з ринку, буде більша пропозиція від промислових виробників, а на їхніх цінах будуть відображатися логістика й електроенергія. Відповідно буде підвищення цін на м’ясо птиці, яйця. До зими вони можуть піднятися на 5-15%", – говорить Марчук.

Чи збільшиться зарплата українців

До 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата в Україні становила 6 500 гривень. Після підвищення і зараз теж вона становить також 6 700 гривень. У 2023 році влада вирішила не змінювати мінімальну заробітну плату, а тому її сума залишилась такою ж самою.

Це підтверджує народний депутат Ярослав Железняк.

3 листопада 2022 року Верховна Рада затвердила Держбюджет України на 2023 рік, який підписав президент Володимир Зеленський. Згідно з документом, мінімальна зарплата в Україні у 2023 році складе 6 700 гривень на місяць і не буде змінюватися протягом всього року.

Саме тому в серпні українцям не варто чекати на зміни суми своєї заробітної плати.

Що буде з податками для ФОПів у серпні

Верховна Рада ухвалила податковий законопроєкт №8401. Саме він передбачає скасування з 1 серпня єдиного податку за ставкою 2% для ФОПів. Про це повідомили народні депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк.

Законопроєкт урегульовує перехід із 2% ЄП:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Якщо він не подасть такої заяви або не вкаже в заяві бажаної системи, платник автоматично переведеться на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП;

  • новостворені суб’єкти господарювання, які із дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;

  • автоматично відновлюються права й обов’язки платника ПДВ для тих, у кого реєстрацію платником ПДВ була призупинено;

  • платникам, які у 2023 році перейшли із 2% ЄП на загальну систему, надається право перейти повторно у 2023 році на спрощену систему на свій вибір за допомогою подання заяви.

Виходить, якщо заяву подають до 1 вересня, то такого платника вважатимуть платником ЄП з 1 серпня.

Раніше ми розповідали, що один з українських банків припинив деякі послуги з доларами. Також ми писали, хто може втратити в зарплаті через валютні коливання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.