Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У гаманцях поменшає грошей? Кличко пояснив, до чого готуватися киянам взимку

Мер столиці розповів, якими будуть тарифи на тепло у Києві впродовж опалювального сезону

Фото: УНІАН

Киянам розповіли про тарифи на комуналку взимку

Фото: УНІАН

У деяких українських містах, наприклад у Києві, вже стартував опалювальний сезон, тому люди платитимуть за комунальні послуги більше вже у листопаді. Однак ще більше киян хвилює питання про те, чи не подорожчають тарифи на тепло впродовж осінньо-зимового періоду.

Так, за словами мера столиці Віталія Кличко, наразі у міської влади відсутні плани щодо підвищення цін.

При цьому він зазначив, що жителі столиці заборгували значну суму за тепло — понад шість мільярдів гривень.

"Я ще раз можу запевнити: тарифи під час опалювального сезону змінюватися не будуть. Ми не переглядаємо розцінки, зважаючи на складну ситуацію в країні, йдемо на зустріч киянам", — сказав мер.

Віталій Кличко також закликав мешканців столиці намагатися вчасно та у повному обсязі сплачувати рахунки за отримані послуги. Адже саме за гроші киян забезпечується стабільність у комунальній сфері.

Якою має бути температура в оселі взимку

У найхолоднішу пору року комфортною є температура у кімнатах не нижче за +20 градусів. А у приміщеннях, де найчастіше перебувають діти, старші громадяни або люди зі слабким здоров'ям, температурні показники взимку мають триматися на рівні +20-25 градусів.

Як підготуватися до важкої зими

Ми вже писали, що майбутня зима може бути ще складнішою за попередню через російських терористів. Тому українцям підготуватися до випробувань та підготувати свою квартиру чи будинок до зимового сезону. Так. людям варто:

  • з'ясувати, чому помешкання втрачає тепло – ретельно перевірити будинку на наявність тріщин, щілин, некоректно встановлених теплоізоляційних матеріалів та недоліків віконних та дверних отворів;
  • розумно вибирати паливо – для твердопаливних котлів варто створити запас палива (дров, пелет, торфобрикетів). Роби це варто ще до серйозного похолодання, бо ціни тоді мінімальні;
  • відремонтувати димоходи – вони мають бути герметичними, з теплоізоляцією та захистом від конденсату;
  • перевірити систему трубопроводів та радіаторів – чи система герметична, який тиск у розширювальному баку та стан трубопроводів та радіаторів.

Коли тарифи на комуналку переглянуть та чому

Українському уряду запропонували виконати лібералізацію тарифів на газ та електроенергію. Відповідну ідею озвучили у Сполучених Штатах Америки, які є найбільшим союзником та донором України у війні з РФ.

Для українців це означає подорожчання електроенергії та газопостачання, але зміни, як пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, балансуватимуться наданням населенню субсидій.

При цьому, якщо уряд погодиться на лібералізацію тарифів, то нові розцінки встановлюватиме не влада, а енергетичні компанії. Саме вони визначатимуть, скільки коштують їхні послуги. А зараз тарифи на комунальні послуги, здебільшого, регулює Кабмін.

Раніше ми розповідали, чому в українців з'являються борги за газ навіть після вчасної оплати рахунків. Також ми писали, який обсяг електроенергії можна витрачати, щоби призначили субсидію. Більше про опалювальний сезон в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.