Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Електроенергія в Україні: які зміни чекають споживачів до кінця року

Розповідаємо, що буде з цінами на електроенергію найближчі кілька місяців та чи варто готуватись до підвищення тарифів

Фото: Pixabay

Перспективи комунальних тарифів

Фото: Pixabay

На початку літа українцям були представлені нові тарифи на електроенергію. Це викликало занепокоєння у багатьох споживачів, оскільки з'явилося питання, чи не продовжаться підвищення цін на електроенергію та інші комунальні послуги.

Про те, скільки платитимуть за світло українці до кінця 2024 року, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Кабінет Міністрів України схвалив нові тарифи для населення, які стали результатом компромісу між соціальними потребами населення та вимогами енергетичної галузі.

Згідно з постановою №632 від 31 травня 2024 року, для всіх споживачів встановлено єдиний фіксований тариф у розмірі 4,32 грн/кВт-год незалежно від обсягу використаної електроенергії. Цей тариф поширюється на такі категорії споживачів:

  • гуртожитки та інші об’єкти, що підпадають під побутовий тариф;
  • індивідуальних та колективних побутових споживачів без електроопалення;
  • побутових споживачів з електроопаленням протягом періоду з 1 червня до 30 вересня.

Нові тарифи почали діяти з 1 червня 2024 року і будуть актуальними принаймні до кінця квітня 2025 року. Це підвищення означає, що вартість електроенергії для українців збільшилася приблизно на 64%. Однак до кінця цього року подальшого підвищення тарифів не передбачається.

Хто матиме знижені тарифи на електроенергію

Для побутових споживачів, які використовують електроенергію для опалення будинків і квартир у період з 1 жовтня по 30 квітня, діятимуть наступні тарифи:

  • при споживанні до 2000 кВт-год на місяць – 2,64 грн/кВт-год за весь обсяг;
  • при споживанні понад 2000 кВт-год на місяць – 4,32 грн/кВт-год за весь обсяг.

Тарифні плани для багатозонних лічильників залишаються без змін, і власники двозонних приладів обліку продовжуватимуть сплачувати менше за електроенергію, спожиту вночі з 23:00 до 7:00.

Попри думки окремих чиновників про те, що поточний рівень тарифів не покриває витрати на виробництво електроенергії, подальшого зростання цін на світло не очікується щонайменше до квітня 2025 року.

Раніше ми писали, чому в Україну можуть повернутись відключення світла, а також хто платитиме більше за світло з 1 жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.