Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на воду в Україні: які зміни очікують споживачів у жовтні

Розповідаємо, чи варто очікувати нових змін у тарифах на воду в жовтні та які фактори можуть на це вплинути

Фото: Pexels

Тарифи на водопостачання

Фото: Pexels

Вартість комунальних послуг напряму впливає на бюджет кожної сім'ї, а постійні зміни у тарифах вимагають від громадян бути в курсі нововведень та завчасно планувати свої витрати.

Про те, чи варто українцям очікувати змін в тарифних сітках водоканалів у жовтні, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

В Україні продовжують зростати тарифи на комунальні послуги. Найбільше подорожчала електроенергія — її ціна піднялася на 69,7%. З початку червня цього року вартість становить 4,32 гривні за кіловат-годину, і цей тариф діятиме до 1 травня 2025 року.

Що буде з тарифами на воду в жовтні

Національна комісія, яка регулює енергетику та комунальні послуги (НКРЕКП), повідомила, що з 1 червня тарифи залишаться на рівні, який діяв станом на 24 лютого 2022 року.

Однак в окремих громадах місцева влада підвищує тарифи на воду без узгодження з НКРЕКП. Наприклад, у Смілі Черкаської області з травня 2024 року жителі платять за водопостачання за новими тарифами, які місцевий виконком підвищив вдруге за період повномасштабної війни.

Споживачам рекомендується звертатися до постачальників для уточнення деталей, оскільки тарифи водоканалів можуть відрізнятися залежно від:

  • ціни на реагенти;
  • вартості електроенергії;
  • доступу до водних ресурсів;
  • зміни обсягів реалізації та інших факторів.

За словами експерта у сфері ЖКГ Олег Попенко, проєкт рішення про зміну тарифів на воду вже підготовлено, але поки не затверджено. Згідно з проєктом НКРЕКП, підвищення тарифів на холодну воду планувалося з 1 квітня та з 1 липня цього року.

Зростання тарифів на комунальні послуги залишається актуальною темою для українців. Щоб не потрапити в несподівані ситуації з рахунками, споживачам важливо стежити за місцевими рішеннями та отримувати точну інформацію від своїх постачальників.

Раніше ми писали, кому підвищать тарифи на електроенергію з 1 жовтня, а також кому компенсуватимуть частину витрат на комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.