Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям приготуватися? Хто вимагає від уряду переглянути тарифи на комуналку

У Мінсоцполітики зазначили, що для тих українців, які не зможуть сплачувати тарифи, у бюджеті передбачили 50 млрд гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Мінсоці відповіли на пропозицію США підвищити тарифи на електроенергію та газ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

США порекомендували Україні здійснити лібералізацію тарифів на газ та електроенергію. Ця ініціатива викликала багато обговорень і питань, оскільки вона стосується найбільш важливих аспектів економіки та благополуччя громадян.

Та чи планує Кабмін впроваджувати рекомендацію США, розповіла міністерка соцполітики Оксана Жолнович в етері телемарафону.

Для початку вона пояснила, що означає лібералізація цін, оскільки не всі знають про це. За її словами, це концепція, яка передбачає можливість підвищувати вартість послуг та водночас збалансовувати це субсидією.

"Так, ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно. У бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії", – розповіла міністерка соцполітики.

Що відомо про рекомендацію США

Сполучені Штати Америки надіслали лист на Координаційну платформу донорів, в якому вказано низку реформ, які Україна повинна здійснити для отримання подальшої військової допомоги. В одному із пунктів йдеться про впровадження програми лібералізації цін на газ та електроенергію. Також там зазначено, що країна має забезпечити підтримку українців програмою субсидій.

Варто зазначити, що лібералізація не передбачає автоматичне підвищення тарифів. Ця концепція дозволяє енергетичним компаніям самостійно встановлювати вартість комунальних послуг. Наразі тарифи регулюються урядом вручну.

Коли в Україні переглянуть тарифи на світло

У жовтні тарифи на світло залишаються незмінними – 2,64 грн за кВт/годину. Міністр енергетики Герман Галущенко підтвердив, що перегляд тарифів не планується до закінчення опалювального сезону 2023/2024, який завершується у березні або квітні.

Влада також продовжує положення про покладання спецобов'язків на учасників ринку електроенергії стосовно доступної електроенергії для населення. Тож в Україні не планується збільшувати тарифи на світло.

Раніше ми повідомляли, скільки електрики можна витрачати для призначення субсидії. Також ми писали, як найвигідніше оплачувати комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.