Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогаз звернувся до клієнтів з важливим попередженням — що варто знати українцям

Розповідаємо, про що не варто забувати українцям, які є клієнтам Нафтогазу у містах та селах

Фото: УНІАН

Чому українцям нараховують борги за газ, навіть якщо сплачені усі рахуки

Фото: УНІАН

Українці навіть попри фінансові труднощі, які виникли у багатьох громадян через війну, намагаються вчасно сплачувати рахунки за комунальні послуги. Та навіть таким чесним споживачам можуть нарахувати борг, наприклад, за спожитий газ.

Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

Як зазначається, так стається, якщо з якоїсь причини не вказують у своїх платежах номер особового рахунку. І тоді гроші не потрапляють на рахунок компанії, яка надає послугу з постачання газу.

"Вони зберігаються на рахунку "до з'ясування", — кажуть у Нафтогазі.

У цій ситуації потрібно провести акт звірки розрахунків. Якщо оплати були неправильно зараховані, але споживач надасть усі документи для підтвердження оплат, тоді гроші зарахують на особовий рахунок.

У компанії також попередили, що борги з'являються й тоді, коли оператори газорозподільних мереж (ГРМ) не отримують вчасно показання лічильників від споживачів. Тоді у квитанціях клієнтів з'являється сума не за фактично спожитий обсяг газу, а розрахунковий. Тобто люди платять більше, ніж могли б.

"У такому разі споживачеві слід передати показання лічильника або викликати контролера ОГРМ та здійснити контрольне зняття показань приладу обліку", — зауважили у Нафтогазі.

Зазначимо, що зараз орієнтовно 98% побутових споживачів газу є клієнтами Газопостачальної компанії Нафтогаз України. У перерахунку на цифри це означає, що компанія обслуговує понад 12 мільйонів українських домогосподарств

Як отримати знижку на газ

Можливість отримати дисконт у розмірі 1% є у клієнтів Нафтогазу, які оплачують рахунки на сервісах компанії. Усе, що для цього потрібного — платити за газ щомісяця до 15 числа. Тоді 1% від суми зарахується автоматично наступного розрахункового місяця.

Як не отримати платіжку з помилкою

Тут усе просте: кожному клієнту варто вчасно повідомляти показання лічильника, а саме — з 28 по 5 число щомісяця. Це правило актуальне й для тих українців, які з'їхали з власного помешкання, не користуються газом, але не хочуть відключати газопостачання.

Останній категорії споживачів мають подавати актуальні показники лічильника щомісяця, навіть якщо цифра постійно є сталою.

У кого є право на 100% знижку на оплату газу

Безплатне газопостачання надається:

  • членам сімей загиблого (померлого) ветерана війни;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни;
  • особам з особливими заслугами перед Батьківщиною;
  • батькам померлої особи з особливими нагородами;
  • вдовам (вдівцям) особи з особливими нагородами.

До того ж учасникам бойових дій надається 75% знижки, а учасники війни та члени родин загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників та захисниць України можуть користуватися пільгою у 50%.

Якими є тарифи на газ у 2023 році

Зараз газовий ринок України представлений 12 компаніями, які готові постачати газ побутовим споживачам. Ціни коливаються від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр.

Але як зазначалося вище, 98% побутових споживачів обслуговує Нафтогаз України. Їм продають "блакитне паливо" по тарифу у 7,96 гривні за кубометр.

Раніше ми розповідали, коли українцям перепишуть тарифи на комуналку. Також ми писали, чи вистачить Україні газу на опалювальний сезон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.