Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зима близько: Pro Гроші дізналися, як українці готуються до потенційного блекауту

Опалювальний сезон майже наблизився до домівок українців, які вже почали інтенсивно готуватися до зими

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Історії українців, які правильно підійшли до зимової підготовки

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Прийдешня зима може виявитися як кращою, так і гіршою для українців у всіх розуміннях. Не виключено, що росіяни повторюватимуть минулорічний сценарій, обстрілюючи енергетичну інфраструктуру та залишаючи без світла і тепла. Тож навчені гірким досвідом, люди заздалегідь почали готуватися до можливого блекауту та інших негараздів.

Сайт Pro Гроші розпитав читачів і дізнався, хто і як готується до зими цього року.

Дехто починає ще влітку

Наші громадяни знають, що купувати павербанки, теплий одяг, ковдри, свічки, генератори тощо краще тоді, коли на них невеликий попит. Влітку потреби в утепленні немає, тож ціни більш-менш прийнятні, а не завищені у кілька разів, як це було минулої зими. Тож дехто почав запасатися всім необхідним ще з липня-серпня, аби зекономити кошти.

Тетяна розповіла, що вона з чоловіком давно завершила всі підготовчі справи. Подружжя накупило вдосталь одягу і спеціальні прилади для заряджання пристроїв.

Купили туристичний душ на випадок, коли не буде води в крані, щоб комфортно голову помити. А ще павербанк, поки вони не піднялися в ціні. Та інвертор, аби бути трошки зі світлом. Набрали навіть води, щоб на рік вистачило. Ну і закупились теплими речами, – зауважила дівчина.

Всі ці приготування дозволять Тетяні з чоловіком запастися спокоєм на випадок тривалих відключень електроенергії і теплопостачання. Плюс вони змогли сильно заощадити кошти, придбавши потрібні товари не у час пік, а набагато раніше. Навіть якщо цієї зими не знадобляться, то стануть у пригоді іншим разом.

Повне утеплення приватного будинку

Більше підготовчих робіт може чекати українців, які живуть не в житловому комплексі чи звичайній багатоповерхівці, а в приватному будинку. Бо тоді на плечі господарів лягає тягар повного утеплення домівки, починаючи з даху і завершуючи підлогою.

Це спіткало Людмилу, яка з чоловіком зайнялася майже будівельною справою. Вони до початку жовтня зосередилися на першочергових моментах, як от системі опалення та герметизації.

Перед початком опалювального сезону вкрили дах мінеральною ватою, перевірили систему опалення, виконали техобслуговування газового котла, перевірили вікна й двері на герметичність, пройшлися герметиком, де було необхідно. Крім того, зібрали до купи усі повербанки та зарядили їх, набрали багато води, – розповіла жінка.

Це підготовка, якій дійсно можуть позаздрити чимало українців.

Прилади для забезпечення енергією

Хто не має змоги вдатися до ґрунтовних робіт, мешкаючи у квартирі, по-іншому готується до потенційних проблем зі світлом. Наприклад, Оксана зауважила, що її найбільше турбує неможливість працювати за ноутбуком, коли відключатимуть електроенергію. Щоб її робота не страждала і дівчина могла навіть під час блекауту заробляти гроші, купила спеціальний компактний павербанк.

Я шукала дорожчі варіанти, які підходять саме для ноутбуків. Було важко розібратися у моделях, перехідниках і різних додаткових пристроях, якими потрібно підключати павербанк. Що цікаво, наступного дня після того, як забрала товар з пошти, у моєму будинку вимкнули світло на 6 годин, тож я мало не повірила у долю, – констатувала Оксана.

Також вона набрала якомога більше води, накопичила достатньо свічок, ліхтарів і запасних батарейок. Все це склала в окремий комод, аби мати швидкий доступ до джерел світла. Що цікаво, дівчина кожного тижня купує консерви, сухофрукти та їжу швидкого приготування, створюючи їстівний ресурс на випадок найбільш складних ситуацій взимку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто зможе не витрачати власні заощадження на підготовку до зими. Також ми повідомляли, що опалювальний сезон "постукав у двері" та розповідав, кого вже почали підключати до тепла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.