Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на стопі: скільки б українці платили за комуналку, якби не мораторій

Експертка пояснила, що було б з вартістю комунальних послуг та чи реально українцям дізнатися їхню собівартість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє мораторій на підвищення тарифів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через воєнний стан в Україні запровадили мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги. Якби його не було, втримати тарифи було б фактично неможливо. При цьому люди не мали б змоги сплачувати рахунки за комуналку.

Таку думку в коментарі Pro Гроші висловила експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно.

Як формуються тарифи на комунальні послуги

Експертка пояснила, що у вартість тарифів, як правило, закладено:

  • витрати на енергоносії;
  • заробітна плата працівникам підприємств;
  • інші витрати (наприклад, ремонт, обслуговування обладнання чи закупівля тощо).

Вона зауважила, що жодне підприємство не буде ремонтувати будь-що за власні кошти, це робить кінцевий споживач, сплачуючи тариф.

В принципі, яка у нас є проблема? Наприклад, тарифи на гарячу воду та опалення встановлюються комунальними підприємствами, потім вони передають нібито економічно обґрунтовані тарифи до органів місцевого самоврядування, де вони, власне, й ухвалюються. Загалом комунальні підприємства повинні оприлюднювати всі ці цифри, аби споживачі розуміли, що конкретно закладено в той чи інший тариф.
Кристина Ненно

Кристина Ненно

експертка у питаннях ЖКГ

Однак експертка вважає, що на практиці усі ці цифри беруться зі стелі, споживачі не бачать цього, тому вирахувати самостійно, скільки реально можна платити за комуналку – майже неможливо, адже ніхто не знає, яка собівартість.

Комунальні підприємства не оголошують цю інформацію, особливо монополісти, вони цього не приховують та кажуть, що це комерційна таємниця, – пояснила Ненно.

Яка насправді собівартість тарифів

Експертка з питань ЖКГ навела як приклад тариф на електроенергію. Вона переконана, що кінцевому споживачеві фактично нереально дізнатися справжню собівартість тарифу.

Якщо говорити, наприклад, про електроенергію, яка виробляється в Україні, одні експерти кажуть, що собівартість електроенергії 50 копійок, хтось називає іншу цифру, а ДТЕК каже, що собівартість 8 грн за кВт/год. І хто тут правий чи ні, дуже важко розібратися простому споживачу. Це можна зробити лише, провівши аудит на підприємстві, побачивши реальні витрати, але щоб це були ті витрати, які стосуються конкретно роботи підприємства, – пояснила Ненно.

Тобто вона переконана, що кінцевий споживач не може самостійно порахувати, скільки він насправді має сплачувати.

Якими були б тарифи, якби не мораторій

Кристина Ненно вважає, якби не було мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги, у людей взагалі не було б можливості їх оплачувати. Тобто вони були б занадто високими для нинішнього рівня доходу населення.

Тому що тут немає стопу по тарифах, там би вже кожне комунальне підприємство диктувало свої правила. Оскільки в Україні діє мораторій, то їм нічого не залишається, як підлаштовуватися під ці реалії, вони дивляться, на чому можна зекономити, що можна не ремонтувати тощо, – вважає експертка.

Вона переконана, що після завершення дії мораторію тарифи різко зростуть. Все через те, що в Україні багато зношених мереж, які ще до початку повномасштабної війни були у жахливому стані.

Раніше ми писали про те, що деякі українці можуть платити за комуналку вдвічі менше. Також ми пояснювали, чому деякі тарифи діють тільки до 31 грудня 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.