Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лічильники, тарифи та перевірки – юрист відповів на головні нововведення щодо свердловин

Розповідаємо детально, що означатимуть останні нововведення уряду для пересічних українців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили правила користування скважинами

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уряд запровадив зміни в обліку артезіанських свердловин. Відповідно до нововведень, вони мають бути облаштовані засобами вимірювання підземних вод (лічильниками). Виникає питання, як це торкнеться українців, які використовують воду зі свердловин у побуті.

Детальне роз'яснення у коментарі Pro Гроші дав голова АТ "Кравець і партнери", юрист Ростислав Кравець.

Зміст
1.Чи законне облаштування свердловин лічильниками
2.Як будуть перевіряти наявність свердловини на подвір'ї
3.Чи можуть українці користуватися свердловинами без лічильників
4.Чи можуть встановити тариф на воду із свердловин
5.Що відомо про нововведення

Чи законне облаштування свердловин лічильниками

Юрист зауважив, якщо вже ухвалені такі правила обліку, то, звичайно, це законно. Однак, на його думку, такі дії держави свідчать про фактичне порушення прав громадян на використання природних ресурсів, які в принципі належать всім громадянам України.

І з огляду на те, що вода добувається виключно для власних потреб, побутових, то я не вважаю, що в цьому випадку повинні встановлюватися лічильники та стягуватися якісь кошти. Це дуже схоже на підхід, який застосовується в Африці, коли громадянам продають воду, яка власне їм і належить.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Як будуть перевіряти наявність свердловини на подвір'ї

Якщо вже з'явилося правило про обов'язковість встановлення таких лічильників, то згодом може виникнути потреба у тому, щоб перевірити – дотрималися українці цієї норми чи ні.

Для цього, за словами юриста, працівникам комунальних підприємств доведеться зайти на територію подвір'я та перевірити наявність свердловини й чи вона працює. Однак тут виникає питання – чи законні подібні візити комунальників.

Без заключення суду вони не мають права заходити на приватну територію. Якщо працівнику комунального підприємства хочеться перевірити наявність свердловини, то власник подвір'я має повне право не впускати його. А так, якщо їм не дає спокою факт, що саме у цьому дворі є свердловина, комунальники можуть звернутися до суду та запросити цей дозвіл. Але не факт, що його дадуть, – пояснив юрист.

Чи можуть українці користуватися свердловинами без лічильників

Кравець зазначив, що на практиці це цілком можливо. До того ж законодавством наразі не передбачене жодне покарання за подібне "порушення".

Так, люди можуть й надалі користуватися свердловинами без встановлення цих лічильників. Ніякої відповідальності вони за це не понесуть. А якщо комунальні підприємства своєю чергою будуть "діставати" споживачів дзвінками або візитами, то вони можуть подати позов до суду та заявити про порушення прав громадян, – порадив фахівець.

Чи можуть встановити тариф на воду із свердловин

В уряді поки не розтлумачували, чи понесе встановлення лічильників за собою встановлення тарифів на воду зі свердловин. Однак Ростислав Кравець не виключає, що таке можливо. При цьому зобов'язати платити за воду, на його думку, можуть тільки після того, як комунальникам вдасться зайти на територію подвір'я та встановити факт наявності свердловини.

Теоретично комунальні підприємства можуть запровадити для таких споживачів тариф на використання води. Чи буде він відрізнятися від звичайного тарифу на водопостачання, скоріш за все так, але на практиці такого ще не траплялося, – пояснив юрист.

Що відомо про нововведення

У липні уряд ухвалив постанову № 703, якою визначив, що усі свердловини мають бути облаштовані засобами вимірювання підземних вод (лічильниками). Інформація до 1 грудня 2023 має з'явитися в електронному кабінеті надрокористувача.

Відповідно до постанови, вносити такі дані повинні субʼєкти господарювання, які є власниками або користувачами земельних ділянок, у межах яких розташовані та експлуатуються артезіанські свердловини.

Згодом міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець запевнив, що в уряді не запроваджують нових правил для тих, хто користується такою водою у побуті. Тобто українцям, які користуються водою з артезіанських свердловин, не потрібно встановлювати лічильники. За його словами, облік свердловин, плата за користування водою та зобов’язання отримувати дозвільні документи стосуються виключно бізнесу. Якою саме буде плата за такий спосіб водопостачання, наразі невідомо.

Раніше ми писали про те, які штрафи передбачені за незаконне буріння свердловин. Також розповідали про повірку лічильників води та що потрібно про це знати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.