Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На українців чекає ще одна важка зима — що буде з тарифами на комуналку

Глава Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко пояснив, чи плануються зміни щодо тарифів на комунальні послуги до кінця цього року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на комуналку не зміняться до кінця 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З наближенням зими українців усе більше турбує питання щодо комунальних тарифів. Навіть попри те, що влада обіцяла нічого не змінювати до завершення опалювального сезону 2023/2024, деякі громадяни сумніваються у цій обіцянці. Однак їхні сумніви точно марні.

Про це сказав журналістам видання Pro Гроші очільник Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

За його словами, тарифи на комунальні послуги не зачіпатимуть до кінця 2023 року. І справа не тільки у мораторію.

"Він розповсюджується на три складові комунальної платіжки, а всі інші тарифи й так вже змінюються. Наприклад, вартість електроенергії змінилася з 1 червня й поки що немає куди далі зростати", – пояснив він.

Водночас Попенко додав, що комуналка для українців здорожчає, але зміни відбудуться не раніше 2024 року.

Чому тарифи переглянуть

Провести лібералізацію тарифів на газ та електроенергію українському урядові рекомендували США. Як пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, у рамках реформи в Україні можуть подорожчати послуги з електро та газопостачання, але зростання цін балансуватимуть субсидіями для населення.

"Ми вже до цього готові. Ми вже розробили цифровий інструмент, який з листопада повноцінно запрацює",— розповіла вона.

Зауважимо, що лібералізація не означає, що тарифи підвищаться автоматично. Суть полягає у тому, що енергетичні компанії можуть самостійно визначати, скільки коштують їхні послуги. Наразі ж тарифи регулюються урядом вручну.

Які регіони можуть залишитися без тепла і світла взимку

Росія цієї зими знову атакувати об'єкти критичної інфраструктури, а зважаючи на те, що українська енергетика є слабкішою через торішні обстріли, деякі регіони у разі обстрілів можуть надовго залишитися без світла.

Так, за словами Олега Попенка, загроза блекауту існує для трьох регіонів – Київського, Одеського та Львівського. Також відключення світла ймовірні у невеликих містах країни.

Якою має бути температура в оселі взимку

У документі "Про затвердження правил надання послуг з надання теплової енергії та типових договорів щодо надання послуг постачання теплової енергії" вказано, що комфортною є температура у кімнатах не нижче за +20 градусів.

А у приміщеннях, де часто є діти, люди похилого віку, люди з ослабленим здоров'ям тощо, температура взимку має бути в межах +20-25 градусів.

Коли стартує опалювальний сезон 2023/2024

Зазвичай тепло в оселях українців з'являється з 15 жовтня, однак усе залежить від температури повітря. Взагалі існує правило, що опалювальний сезон розпочинається середньодобова температура за вікном впродовж трьох днів є нижчою за вісім градусів тепла.

Коли починати опалювальний сезон вирішує міська влада. Вона повинна враховувати погодні умови, технічні вимоги до теплових систем, будівельні стандарти, а також державні санітарні норми та інше.

Раніше ми пояснювали, скільки електроенергії можна витрачати, аби призначили субсидію. Також ми писали, як найвигідніше оплачувати комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.