Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на комуналку здивують? До чого готуватися українцям після війни

Пояснюємо, коли й чому українці почнуть платити більше майже за усі комунальні послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям після війни скасують мораторій на перегляд цін на комуналку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, майже рік тому Верховна Рада запровадила мораторій на підвищення деяких видів тарифів на житлово-комунальні послуги. Однак вже у червні цього року влада переглянула ціни на світло для побутових споживачів. Тож серед багатьох українців поширилася думка, що уряд таким чином готує населення до скасування тарифного мораторію.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, коли закінчиться дія тарифного мораторію в Україні.

Коли скасують мораторій на підвищення тарифів?

Закон про заборону на підвищення тарифів з'явився у серпні 2022 року. Тобто тоді українцям пообіцяли, що не змінюватимуть ціни на:

  • тепло;
  • гарячу воду;
  • розподіл природного газу.

Згідно з документом, тарифи на ці послуги залишатимуться без змін впродовж воєнного стану та ще пів року після його скасування.

До того ж компанії-постачальники газу не можуть змушувати клієнтів оплачувати заборгованість. Тобто штрафувати споживачів під час війни заборонено. Однак не виключено, що ситуація з тарифами на комуналку може різко змінитися після закінчення бойових дій.

Коли влада погодиться скасувати мораторій

У Національному банку вважають, що за деякі комунальні послуги українці почнуть платити більше ще у 2023 році. Але мораторій на здорожчання газу, гарячої води та теплопостачання в Україні діятиме ще деякий час.

"Припускається, що мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання завершиться лише наступного року. Це разом з подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів призведе до зростання вкладу адміністративної інфляції в ІСЦ у 2024−2025 роках", — зазначили в НБУ.

Чи змінилися ціни на комуналку за рік війни?

Так, навіть попри мораторій. За даними Держстату, з квітня минулого року до квітня 2023 року загальне здорожчання становить 4%. Найбільше в ціні зросло утримання та ремонт житла – на 20,6%.

Також змінилися ціни на:

  • прибирання сміття – подорожчало на 17%;
  • послуги з управління багатоквартирними будинками – на 1,8%;
  • водопостачання – на 0,8%;
  • каналізацію – на 0,7%.

Раніше ми писали, де в Україні споживачі платять найвищу ціну за розподіл газу. Також ми розповідали, що українцям масово затримують субсидії. Більше про тарифи на комунальні послуги в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.