Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна вносить свої корективи: як зміняться тренди на ринку нерухомості у 2023 році

Є певні формати, які точно будуть лідирувати серед покупців у наступному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для людей важлива безпека

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення змінило життя українців, але змін зазнали й майже всі сфери нашого життя. Наприклад, війна посилила деякі тренди й у нерухомості, а тому вподобання людей вже не такі, як були до 24 лютого.

Експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак розповіла сайту Pro Гроші про топ-5 трендів на ринку нерухомості у 2023 році.

Що купуватимуть українці

Наразі люди шукають енергетичної незалежності, адже їм наразі важливо, що компанія їх не кине. Наприклад, чи є генератор, чи є свердловина, якщо це передмістя. Українці не хочуть, аби їх залишили напризволяще, а тому уточнюють такі речі, які до повномасштабного вторгнення ще нікого не цікавили, – говорить експертка.

Людей цікавить:

  • енергетична безпека;
  • просто безпека (закрита територія, де будуть ваші однодумці);

Раніше були на ринку проєкти, коли в багатоквартирних комплексах певний відсоток квартир для оренди сягав майже 20%. Зараз їхня кількість значно менша або їх взагалі немає. Адже людям важливо знати те, с ким вони будуть жити. Ця тенденція на ринку нерухомості буде основоположною, – додає Вікторія Берещак.

  • заміські екокластери з рекреаційним потенціалом та багатофункціональною інфраструктурою (ця нерухомість буде за містом, де комфортно, безпечно та є все необхідне під рукою);
  • точкові комплекси з концепцією 15-хвилинного міста.

Умовно, у вас є невелика кількість інфраструктури, яка вам потрібна тут і зараз, а до того, що вам важливо (робота, спортивний зал, ресторан) ви можете дійти в межах 15 хвилин. Усі формати, які я перерахувала, точно будуть лідирувати серед покупців у наступному році, – підсумовує експертка.

Ціни на квартири у грудні

Середня вартість квадратного метра у новобудовах у Києві у грудні дещо зросла і зараз становить 48 300 гривень (у листопаді це було 48 200 гривень).

Преміумклас. Наразі в таких ЖК квадратний метр коштує в середньому 124 600 гривень, у листопаді середня ціна становила 132 800 гривень. Однокімнатна квартира в ЖК такого класу коштує в середньому 8,9 млн гривень.

Бізнес-клас. Вартість також зросла, й у грудні квадратний метр коштує в середньому 70 700 гривень. У листопаді ціна становила 69 400 гривень. В новобудовах такого класу однокімнатні квартири продають в середньому за 5 млн гривень.

Раніше ми розповідали про топ-3 квартир, до яких треба придивитися у 2023 році. Також ми писали про те, що відбувається на ринку оренди в Україні

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.