Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на квартири значно впали: що відбувається на ринку оренди в Україні

Розповідаємо, як змінилась вартість оренди на початку грудня в різних регіонах України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість оренди житла в різних регіонах України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вартість оренди житла в деяких регіонах почала знижуватись, наприклад, у Київській області ціни на орендоване житло впали майже вдвічі.

За допомогою сайту DOM.RIA розповідаємо, як змінилась вартість оренди житла в різних регіонах країни на початку грудня.

Оренда житла в Україні

У Київській області однокімнатну квартиру на початку грудня можна орендувати в середньому за 7 515 гривень, це на 46,6% дешевше, ніж у жовтні. Також ціни на оренду однокімнатної квартири впали у Волинській області – 6 690 гривень, та у Полтавській області – 10 492 гривень.

Найнижча вартість оренди у грудні 2022 року зафіксована у Чернігівській області, там орендувати однокімнатну квартиру можна в середньому за 2 411 гривень, це на 33,8% дешевше, ніж у жовтні.

Також вартість оренди знизилася у Харкові та Херсоні – 3 800 гривень на місяць. У Сумській області однокімнатну квартиру можна орендувати за 3 372 гривень, а у Миколаївській області – за 3 709 гривень.

На початку грудня вартість оренди житла зросла лише на Житомирщині – 6 451 гривня. Найдорожче житло здається у Закарпатській області – 17 995 гривень на місяць, та у Львівській області – 17 776 гривень. На Івано-Франківщині вартість оренди житла становить в середньому 12 584 гривень, у Тернопільській області – 8 591 гривня, у Хмельницькій області – 9 271 гривня на місяць.

Коли буде вигідно купувати квартири в новобудовах

Наразі ризики для забудовників та інвесторів чи не найбільші за останні 15 років. На межі банкрутства перебуває понад 60% девелоперських компаній. Саме стільки компаній зараз не можуть виконати зобов'язання перед покупцями та партнерами.

Найближчими місяцями на ринку зберігатиметься мінімальний попит на новобудови. При цьому понад 90% покупців будуть зацікавлені в придбанні житла лише у таких містах:

  • Києві;
  • Івано-Франківську;
  • Львові;
  • Чернівцях;
  • Ужгороді;
  • частково в Одесі.

Головні фактори, що можуть позитивно вплинути на первинний ринок житлової нерухомості у наступному році:

  • прогнозований і контрольований рівень інфляції, що в річному вимірі не перевищуватиме 25%;
  • зниження собівартості будівництва щонайменше на 15% коштом конкурентної вартості будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт;
  • збільшення рівня доходів громадян в середньому на 15-20%;
  • ефективна політика з відновлення економіки країни та залучення інвестицій, спрямованих на кредитування будівельної галузі й зокрема девелоперів під 3-5%;
  • можливість для широких верств населення стати власниками житла за допомогою пільгових програм з іпотечного кредитування.

Раніше ми розповідали, які квартири орендують українці та до чого їм готуватися у грудні. Також ми писали, на які квартири буде попит у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.