Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дива не станеться? Що буде з цінами на квартири в грудні

Разом з експертами розповідаємо, якими будуть ціни на квартири на первинному і вторинному ринках, а також чого чекати від вартості оренди, у Києві зокрема

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни зараз не надто вигідні для продавців, але і попит також не є високим

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попит на нерухомість, як купівлю/продаж, так і оренду, спав на дуже низькі рівні. На початку осені ситуація з цінами та змінами в попиті відносно стабілізувалась і тримається майже на тому ж рівні й наприкінці листопада. Однак ситуація різна у різних сегментах.

Сайт Pro Гроші разом з експертами ринку нерухомості розповідає, чого чекати у грудні від цін на квартири та що буде з вартістю оренди.

Що нас чекає на первинному і вторинному ринках нерухомості


Співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов розповів, що ситуація із житлом у новобудовах критична. І це триває з самого початку повномасштабної війни, оскільки, по-перше, попит на житло дуже впав. Це пов'язано і з погіршенням платоспроможності населення, і прискоренням інфляції, і зменшенням можливостей доступного іпотечного кредитування.

По-друге, проблеми є в девелоперів, які зіштовхнулись зі зростанням собівартості будівництва, руйнуванням через обстріли росіян, порушенням логістики, нестачею робітників та іншими проблемами через війну. Так, гарантій для покупців та продавців зараз мало, а тому купувати житло в новобудовах люди не поспішають.

Станом на кінець листопада, за даними ЛУН, середня ціна за квадратний метр у новобудові у Києві становить 48 200 грн. Для Львова це 46 800 грн, Одеси – 39 200 грн, Івано-Франківська – 23 000, Ужгорода – 42 600 грн.

Первинний ринок будівництва житла фактично опинився в нерозривному колі непоборних обставин, викликаних війною. І допоки триватиме активна фаза бойових дій, годі чекати якихось суттєвих зрушень на ринку.
Володимир Семенцов

Володимир Семенцов

Співзасновник та керуючий партнер INSPI Development

Невеликі коливання можуть бути, але глобально якогось перепаду не очікується. Це ще й зумовлено тим, що на грудень не прогнозують різкого зросту курсу долара. Тому все залишиться на плюс-мінус однаковому рівні.

А от на вторинному ринку все жвавіше. Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта розповів, що хоч попит слабкий, але все ж угоди укладають і поступово квартири продають.

Ціни стабілізувались ще десь у липні-серпні. Ринок в цілому працює і угоди відбуваються. Така тенденція буде і в грудні. Ціни не будуть дуже змінюватись, вони знайшли свій орієнтир. В середньому по Києву вони знизились на 10-15%. У якомусь сегменті більше, десь трошки менше.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Фахівець зазначив, що у грудні, як і раніше, не буде дуже великої кількості покупців. Так, загалом великих змін із цінами також не передбачається. Можливо, вони змінились у гривні, але в доларах все залишається на старому рівні. Водночас багато буде залежати від ситуації в країні. Якщо будуть перемоги, тоді людям легше буде ухвалювати рішення психологічно про продаж чи купівлю житла. А от якщо важче, то, відповідно, витрачати гроші на це будуть не так активно.

Що буде з вартістю оренди


Оренда квартир в економкласі нині найбільш активна. За словами рієлтора Михайла Артюхова, бізнес-клас, а також преміум восени 2022 року мають чи не найскладніший сезон. Попит там надто низький, і не завжди нерухомість відповідає вимогам орендарів. При цьому з нерухомістю економкласу все трохи легше. Хоча й зовсім не так, як було до воєнного стану.

Попит на одно- та двокімнатні квартири в столиці та містах на заході зберігається на рівні першої половини серпня 2022 року як помірно стабільний. Трикімнатні зараз все більше винаймають покімнатно, якщо власники дають на це згоду.
Михайло Артюхов

Михайло Артюхов

Експерт ринку нерухомості

Отже, експерт додав, що як і в усіх попередніх випадках, такі тенденції зберігатимуться і в грудні. Як і вартість оренди, яка, наприклад, у Києві залишиться приблизно на такому рівні:

  • 1-кімнатні – 5 000-7 000 грн на місяць;
  • 2-кімнатні – 6 000-8 000 грн;
  • 3-кімнатні – 9 000-14 000 грн.

Отже, якщо глобально говорити про ціни на купівлю та оренду нерухомості, то всі процеси будуть такими ж, як і були протягом осені, і листопада зокрема. Особливих змін не передбачається. І в деяких випадках зрушити ситуацію може лише завершення війни й врешті безпека та певне розуміння, що буде далі.

Які квартири не можна продати


Раніше ми вже пояснювали, що в Україні діють певні заборони на продаж та купівлю житла. І деякі з них стосуються війни.

Отже, зараз діє мораторій на швидкий перепродаж.Тобто, якщо під час війни людина отримала житло у спадок чи купила його, то протягом місяця з того моменту вона не може її перепродати. Крім того, не можна проводити жодних операцій із житлом, яке розташоване на тимчасово окупованих територіях або у щойно звільнених з російської окупації населених пунктах.

Читайте пояснення експерта, чому існує така заборона та які ще особливості щодо продажу житла діють в Україні. Також дізнавайтеся прогноз експерта на кінець 2022 року щодо цін на пальне та чи буде на нього дефіцит.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.