Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні може початися панічний розпродаж нерухомості – що відбувається на ринку

В умовах продовження війни забудовники намагаються втримати ціни та не допустити зміни трендів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості можуть змінитися тренди

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні забудовники намагаються втримати ціни на квартири та уникнути панічного розпродажу нерухомості, адже це може помітно вплинути на тренди на ринку.

Про це розповіла експертка та колишня аналітикиня Нацбанку з питань ринку нерухомості Наталія Задерей, повідомляє Forbes.ua.

Вона пояснила, що ще до початку війни забудовники вдавалися до хитрощів, щоб створювати видимість попиту. А саме переоформлювали квартири на підконтрольні компанії. Це було потрібно для того, щоб потенційні покупці бачили високу частку розпроданого житла та "ажіотаж".

Експертка не виключає, що зростання цін на нерухомість не відображає тенденції ринку. За її словами, оголошення про знижки у столичних новобудовах від 2 до 23% означають, що за реальними угодами цінова динаміка може бути іншою.

"Можливо, в умовах військового хаосу забудовники просто утримують номінальні ціни, щоб не допустити сигналу про зміну тренду на ринку. Якщо інвестори новобудов попередніх років відчують цю зміну, може початися панічний розпродаж, і тоді вже традиційну для ринку інвестиційну ідею "все лише дорожчатиме" продавати буде важче", – пояснила Задерей.

Крім того, через подорожчання будматеріалів девелопери намагаються зберегти рентабельність, створюючи видимість жвавого попиту і позитивної цінової динаміки в очікуванні закінчення війни та відновлення.

Експертка додає, на те, що заявлені ціни мають дещо хаотичний характер, вказує і звіт Національного банку про фінансову стабільність за грудень 2022 року.

Що буде з вартістю нерухомості

У Києві може знову подорожчати оренда житла вже цієї весни. Ціна може піднятися на 10-15%. Проте ситуація залежатиме від одного важливого фактору.

На думку експерта Юрія Піти, найближчим часом варто чекати подорожчання, однак це залежатиме від того, як багато людей будуть повертатися до столиці та чи буде наплив переселенців.

"До весни нічого такого не буде. А навесні вже можуть бути зміни. Може, навіть підвищитися. Ну, знову-таки, якщо люди будуть у Київ повертатись, якщо будуть мігрувати, переселенці в столицю приїжджати, то оренда буде зростати. До весни, десь до березня-квітня, ніяких суттєвих змін не буде, а вже навесні ціни все ж таки зростуть. Весною так завжди було, і цей рік не є винятком. Можлива зміна ціни на 10-15%", – розповів Піта.

Раніше ми розповідали, які акції та знижки пропонують забудовники. Також ми пояснювали, де краще купувати будматеріали та як отримати гарну знижку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.