Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нерухомості під час війни: які акції та знижки пропонують забудовники

Забудовники вигадують різні способи заохочення для потенційних покупців, щоб не втрачати позиції на ринку нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які акції та знижки пропонують забудовники під час війни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України ринок нерухомості зазнав суттєвих змін, попит знизився, тому що більшість українців переїхали за кордон, а люди, які залишилися в Україні, наразі не хочуть ризикувати та вкладатися в довгобуд.

За допомогою сайту купівлі-продажу нерухомості ЛУН розповідаємо, які знижки та акції пропонують забудовники під час війни, щоб залишитися на ринку нерухомості.

Що пропонують забудовники

Щоб не втрачати позиції на первинному ринку нерухомості під час війни, забудовники пропонують своїм потенційним покупцям різні акційні пропозиції та знижки. На таке рішення забудовників також впливає низький попит.

У більшості людей наразі немає можливості купувати житло за повну вартість, у такому випадку забудовники пропонують їм розстрочку. Якщо ж покупці готові заплатити одразу всю суму, то деякі забудовники пропонують знижку на квартиру, яку збираються купувати. Таким чином девелопери хочуть перестрахуватися та не втратити потенційних покупців.

В Україні змінили правила для забудовників

Під час будівництва частина нерухомості перебуватиме в заставі у держави до моменту здачі об'єкта в експлуатацію. Мінімальний розмір гарантійної частки будівництва становитиме 10% загальної площі майбутнього об’єкта для Києва, Дніпра, Львова, Одеси, Харкова та 5% — для інших населених пунктів.

Тобто, забудовники зможуть здійснювати продажі квартир лише після того, як об'єкт буде повністю здано в експлуатацію. Це потрібно для того, щоб у разі банкрутства, фінансової неспроможності замовника чи девелопера об'єкт добудували інші забудовники. Таке рішення зберігає наявні стимули роботи будівельної галузі та мотивуватиме забудовників завершувати об’єкти будівництва. Також таке нововведення надає гарантії для завершення будівництва третіми особами.

Як курс долара впливає на ринок нерухомості

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що від зміни курсу долара у бік зростання більше страждає вторинний ринок. На первинному ринку забудовник продає квадратні метри за гривню, і при зміні курсу долара він так швидко не зможе змінити ціни. Зростання курсу в таких випадках грає на користь покупців.

На вторинному ринку прив'язка йде до валюти. У разі зростання курсу долара продавці також підіймають ціни на житло і таким чином втрачають своїх покупців. Зазвичай в такому випадку люди починають придивлятися до первинного ринку, тому що у них більше можливості купувати у гривні, ніж у валюті.

Раніше ми розповідали, яке житло в тренді серед українців. Також ми писали, як українці купували житло під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.