Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розумна економія. Де краще купувати будматеріали та як отримати гарну знижку

Дизайнерка пояснила, яких правил потрібно дотримуватися при розподілі бюджету під час ремонту

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час купівлі будматеріалів можна суттєво зекономити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ремонт квартири, як правило, помітно відображається на бюджеті, а особливо в умовах тотального подорожчання матеріалів. Однак, якщо підійти до цього питання виважено та знати деякі тонкощі, можна суттєво зекономити та отримати якісний дизайнерський ремонт.

Редакція Pro Гроші поспілкувалась з експерткою, архітекторкою і дизайнеркою Оксаною Рибченко, яка розповіла, на що звернути увагу при покупці будматеріалів та як можна отримати хорошу знижку.

Де купувати будматеріали


Експертка пояснила, що розхідні матеріали, такі як заливка на підлогу, шпаклівка, гіпсокартон, краще замовляти в одному місці. Наприклад, у гіпермаркеті однією покупкою з доставленням.

Водночас оздоблювальні матеріали, такі як ламінат, плитка, шпалери, декоративні елементи, радіатори краще купувати в нішевих, спеціалізованих магазинах.

Це такі речі, які краще, щоб спеціаліст вам показав. Щоб ви могли це побачити та помацати. Так само, як і текстиль, сантехніку. Тим паче, що великі гіпермаркети не надають жодних знижок дизайнерам. В Епіцентрі може бути нижча ціна на будматеріали. Але якщо ми говоримо про керамограніт чи про сантехніку, купувати треба в спеціалізованих або навіть у маленьких нішевих магазинах. Там зазвичай більший вибір і більші можливості, – пояснила Рибченко.

Як отримати знижку


У спеціалізованому магазині легше домовитися про знижку, ніж у великому гіпермаркеті. До того ж зробити це можна безпосередньо через дизайнера.

Стосовно знижок. Щоб отримати дизайнерську знижку, треба по перше, звернутися до фахівця, який робив вам проєкт, і поцікавитися, чи є в нього постачальники, з якими він співпрацює. Наприклад, по освітленню чи по керамограніту, чи по оздобленню стін. Спитати напряму, чи він з кимось співпрацює, чи є в нього змога отримати якусь знижку. І дизайнери найчастіше йдуть назустріч, їм це теж вигідно, – розповіла Рибченко.

За словами експертки, у такий спосіб можна придбати дешевше багато товарів, наприклад, паркет, текстиль, штори, іноді навіть меблі.

Тобто можна звернутися до дизайнера з питанням, чи є в нього меблярі, з якими він співпрацює. Тому гарна можливість отримати якісь знижки – питати напряму, – порадила фахівець.

Чи можна купувати меблі з рук


Дизайнерка не відкидає можливості покупки вживаних меблів, однак закликає підходити до цього з обережністю. Наприклад, сміло можна купувати меблі вінтажного типу 60-х, 70-х, 80-х, 90-х років, та навіть 2000-х років. Але треба бути готовим, що вони потребують додаткових зусиль для реставрації.

Експертка пояснює, що така практика сьогодні у тренді, адже все більше людей підтримують свідоме та екологічне споживання речей. Тому вона радить тим, хто має бажання забрати із дачі старий комод і дати йому друге життя, не відмовлятися від цієї ідеї.

Водночас Оксана Рибченко застерігає, що не на всі вживані меблі потрібно витрачати кошти.

Які б меблі я не радила купувати б\у? Це меблі 2010-х років і далі. Це ДСП, найчастіше всього неякісне і реставруванню піддається важко. Ці шафи-купе, офісні столи. Ми всі знаємо, як це виглядає. Комоди з такого рудого дерева. Таке краще не купувати. Важко працювати з таким матеріалом. Такі меблі не в тренді. Буває таке, що, купуючи шафу-купе з рук, вам треба ще вкласти багато грошей. Знайти мебляра, який буде це реставрувати, а меблярі часто не хочуть таким займатися. Це зайві витрати. Це не стильно і не економічно, – пояснює дизайнерка.

Також вона радить тим, хто хоче облаштувати кухню чи придбати велику шафу у спальню, купувати нові корпусні меблі під замовлення. І хоч на це знадобиться більше грошей, але фахівці виготовлять такі меблі із нових матеріалів, які прослужать значно довше.

Раніше ми писали, на що варто звернути увагу під час покупки житла. Також ми розповідали про топ-8 антитрендів в дизайні інтер'єру на 2023 рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.