Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок оренди житла у Києві чекають зміни: що буде з цінами найближчим часом

Експерт стверджує, що навесні українцям варто готуватися до нових змін на ринку

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціна оренди житла може змінитися

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Оренда квартир у Києві може знову подорожчати. На зміни варто очікувати вже цією весною. Ціна може піднятися на 10-15%. Проте ситуація залежатиме від одного важливого фактору.

Про це розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта, пише OBOZREVATEL.

Найближчим часом варто чекати подорожчання, однак це залежатиме від того, як багато людей будуть повертатися до столиці та чи буде наплив переселенців.

"До весни нічого такого не буде. А навесні вже можуть бути зміни. Може, навіть підвищитися. Ну, знову-таки, якщо люди будуть у Київ повертатись, якщо будуть мігрувати, переселенці в столицю приїжджати, то оренда буде зростати. До весни, десь до березня-квітня, ніяких суттєвих змін не буде, а вже навесні ціни все ж таки зростуть. Весною так завжди було, і цей рік не є винятком. Можлива зміна ціни на 10-15%", – розповів Піта.

Українці не хочуть орендувати житло у столиці?

Раніше ми писали, що у Києві люди почали все менше орендувати житло. Це пов’язано насамперед із загрозою кількаденного блекауту. Варто розуміти, що низький попит може вплинути на падіння ціни на ринку.

Найнижчий попит на оренду сьогодні фіксують на житло поблизу інфраструктурних об’єктів. Вже зараз дисконт на них становить 15 — 25% від загальноринкової ціни.

Що найбільше лякає орендарів

Наразі люди не поспішають до Києва. Все через те, що вони побоюються потрапити в блекаут.

"Найбільше лякає відсутність тепла, води та каналізації",— наголошує експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

На ринку оренди Києва помітна ще одна тенденція — додаткові умови в нових договорах оренди. Вони стосуються можливості розірвання договору у зв’язку з форс-мажорами, коротшого терміну оренди — від трьох місяців, розстрочки авансового платежу.

"Помітна велика готовність власників іти на поступки. Це стосується й умов договорів, і орендної плати — знижки від довоєнної ціни приблизно на 10 — 12% ми вже бачимо. Також люди частіше винаймають багатокімнатне житло, ніж однокімнатне", — розповіла Вікторія Берещак.

Скільки коштує оренда квартири взимку:

  • середня вартість однокімнатної квартири у Києві становить 7,5-9 тисяч гривень,
  • двокімнатної — 9-11 тисяч гривень,
  • трикімнатної — від 12 тисяч гривень.

Як обрати вигідну квартиру для інвестицій

Війна з Росією змусила покупців житла інакше дивитись на нерухомість. Наприкінці 2022 року до вимог додалися висока енергоефективність, розташування, наявність укриттів тощо. Проте ці вимоги не витіснили всі інші, які існували до воєнного стану, і тому є певні правила для тих, хто хоче заробити на такому виді інвестицій.

Є кілька правил, як обрати квартиру, на якій точно можна буде заробити в майбутньому:

  1. Обирати актуальні концепцію, формат, інфраструктурне наповнення, щоб все потрібне для життя було поруч і до нього було зручно добиратись.
  2. Визначитись, хто ваш покупець, і для його потреб обрати правильне житло.
  3. Орієнтуватись на перспективу у мінімум кілька років, і те, чи буде обрана квартира актуальна через цей час і чи вдасться її продати, якщо не за більші гроші, то хоча б за ціну, яку вона має зараз.
  4. Перевіряти девелопера, щоб не залишитись із проблемами й точно отримати прибуток від такої інвестиції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як швидко окупиться інвестиція у квартиру. Також ми розповідали, як українці навчилися заробляти на енергокризі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.