Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці купуватимуть квартири за новими правилами: як забудовники тепер продають нерухомість

Зазначається, що нова мета закону – це захистити інвесторів та їхні права від неблагонадійного забудовника

Фото: Unsplash

В Україні запроводжають новий закон про новобудови

Фото: Unsplash

Український ринок нерухомості залишається динамічним і регулярно змінюється. На це впливає безліч факторів. Наприклад, введення нових законів. Зараз в Україні почали реєструвати перші новобудови за новим законом "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

Про це повідомило Міністерство юстиції.

Що передбачає собою закон

Відповідно до його положень, замовник будівництва повинен зареєструвати спеціальне майнове право на кожну квартиру, комору чи паркомісце (тобто на майбутні об'єкти нерухомості) одночасно з реєстрацією спеціального права на багатоквартирний будинок (подільний об'єкт будівництва).

Також забудовник має оприлюднити детальну інформацію про об’єкт будівництва та дані про себе.

"Важливо! Реєстрація спеціального майнового права можлива після створення визначених документів у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ), серед яких – заява про державну реєстрацію спеціального майнового права", – пише Мін'юст.

Наголошується, що заява формується замовником з використанням ЄДЕССБ. Такій заяві автоматично присвоюється реєстраційний номер, що надається державному реєстратору прав на нерухоме майно під час звернення за державною реєстрацією відповідних речових прав.

Згодом заява отримується державним реєстратором виключно в електронній формі шляхом електронної інформаційної взаємодії між ЄДЕССБ та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно.

Процедура створення документів у ЄДЕССБ та підготовка об’єктів для реєстрації спеціального майнового права складається з декількох етапів, але в окремих випадках потребує комплексної актуалізації документації щодо об’єктів будівництва.

Зазначається, що закону є захист тих, хто вкладає гроші в будівництво: забудовники можуть зареєструвати тільки ті новобудови, які мають усі необхідні дозволи на будівництво, ризики подвійних продажів квартир забудовником мінімізуються, а самі інвестори зможуть продавати незбудовані квартири до завершення об'єкта.

За інформацією Міністерства юстиції, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно уже зареєстровано перші три об'єкти будівництва, ще 30 готуються.

Чи кожен може придбати житло в столиці

Раніше ми вже писали, що з 1 вересня по 24 жовтня 2023 року ціни за квадратний метр в новобудовах в Києві знизилися на 1,48% з 43 800 до 43 150 гривень. Тобто якщо покупець буде обирати нерухомість загальною площею десь 50 квадратних метрів, то йому вдасться заощадити 32 500 гривень.

Зазначається, що за останні пів року вартість житла в новобудовах залишалася стабільною і зберігалася на рівні 43 150 гривень за квадратний метр. Але з 1 жовтня 2022 року по 24 жовтня поточного року, можна побачити значне зменшення цін на квартири в новобудовах, а саме на 9,92%: з 47 900 до 43 150 гривень за квадратний метр.

Таким чином, вартість житла в новобудовах Києва тримається на стабільному рівні, і цінники показують тенденцію до зниження.

Раніше ми писали про ціни на нерухомість у Львові. Також ми пояснювали, коли в Україні почнуть масово будувати квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.