Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші краще приберегти? Коли в Україні почнуть масово будувати квартири

Масштаби розбудови важко спрогнозувати, адже це буде залежати від наявності вільної землі, проте сам процес не змусить себе чекати

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Масштабні будівництва почнуться в Україні після закінчення війни

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні призвела до величезних руйнувань житлового сектору. Тисячі житлових комплексів, багатоповерхівок і приватних будинків зазнали пошкоджень. Їх відновлення триває, але досить повільними темпами, а динаміка реального будівництва впала.

Журналісти Pro Гроші дізналися в оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, коли в Україні почнуть масштабно зводити нові об’єкти.

Звісно, темпи залежать від наявності вільної землі. Що стосується Києва, її там небагато, але розбудова не припиниться, оскільки приватні компанії та звичайні користувачі притримали земельні ділянки під різне цільове призначення.

В західних регіонах, особливо в Ужгороді, Івано-Франківську і Тернополі, найбільш привабливі для інвесторів локації. Львів уже перенасичений, там навряд чи надалі будуватимуть нові концепти у великих масштабах.

Але питання з динамікою – вторинне. Спершу потрібно визначити, коли українцям чекати початку реальної розбудови й зведення нових об’єктів. На думку Вікторії Берещак, це станеться вже за рік-два після закінчення війни.

"Почнеться масштабний другий етап відбудови та відновлення. Тому я думаю, що це не змусить себе чекати", – зауважила експертка.

Плюс до будівництва активніше долучатимуться іноземні інвестори, які захочуть витрачати капітал на відбудову України. І все одно, зважаючи на шкоду, заподіяну житловому сектору російськими окупантами, знадобиться до 10 років, щоб наздогнати довоєнні темпи й повернутися до нормального обсягу робіт.

Чому ціни на квартири сильно відрізняються по Україні

Раніше ми розпитували Вікторію Берещак, як встановлюються ціни на житло і чому показники подекуди сильно відрізняються по областях. Експертка зазначила, що прорахувати вартість квадратного метра – означає взяти до уваги безліч факторів. Один з найважливіших – собівартість будівництва, куди входять:

  • витрати на будівельно-монтажні роботи й матеріали;
  • вартість землі;
  • заробітна плата всім підрядникам і спеціалістам, включно з дизайнерами, архітекторами тощо.

Наступні фактори, що впливають на визначення кінцевої ціни нерухомості – розташування будинку і концепція житлового комплексу. Перше стосується наявності розвиненої інфраструктури навколо, просторового зонування, додаткових сервісів, соціально-побутових можливостей та ін. Друге формується на основі локації та формату ЖК, адже не існує ідентичних комплексів.

Нарешті, Вікторія Берещак виділила наступний чинник формування вартості – рівень попиту на житло в певному регіоні. Чим більше зацікавленості інвесторів у купівлі, тим вищими є ціни на квартири. В регіонах, де не звикли багато будувати й купувати нерухомості, показники залишатимуться середніми по Україні чи навіть зменшуватимуться.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Києві дефіцит землі та розповідав, чи буде й надалі розширюватися столиця. Також ми повідомляли, чому "сталінки" та "хрущовки" стали небезпечними.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.