Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові тренди на українському ринку: що відбувається з цінами на новобудови та вторинну нерухомість

Український ринок нерухомості залишається динамічним і варто слідкувати за його змінами, особливо якщо ви плануєте придбати або продати житло

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на українському ринку нерухомості дещо змінилися

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Український ринок нерухомості завжди був предметом уваги для багатьох, оскільки він постійно зазнає змін. Вартість квартир та будинків в країні піддається впливу безлічі факторів, включаючи курс долара, події на фронті та собівартість будівництва.

Останні дані від M2bomber свідчать про цікаві та значущі зміни на ринку нерухомості в Україні.

Як змінилися ціни в новобудовах

У період з 1 вересня по 2 жовтня вартість одного "квадрата" в новобудові знизилася на 1,48%: з 43 800 до 43 150 гривень. Це означає, що якщо ви розглядаєте покупку квартири на первинному ринку з площею, скажімо, 60 квадратних метрів, ви можете заощадити до 38 тисяч гривень.

Такі зміни можуть бути пов'язані з великою конкуренцією серед забудовників або ж змінами в попиті та пропозиції на ринку.

Що відбулося з цінами на вторинному ринку

Порівняно з новобудовами, ситуація на вторинному ринку дещо інша. За останній місяць ціни збільшилися на 2,11%: з 52 723 до 53 835 гривень за один квадратний метр. Це означає, що у жовтні ті, хто має намір придбати квартиру площею 60 квадратних метрів, будуть платити на 66 180 гривень більше, ніж ті, хто зробив це у вересні.

Чи варто купувати зараз квартиру

Багато українців замислюються над придбанням нерухомості. Проте постає питання: чи варто це робити зараз або ж краще дочекатися закінчення війни? З цим допомогла розібралися оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак в інтерв'ю сайту Pro Гроші.

За її словами, якщо є можливість, варто купувати квартиру зараз, оскільки вартість нерухомості в Україні зростатиме після завершення війни. Інвестиційний попит, зокрема з боку іноземних компаній, призведе до значного підвищення цін на квартири в майбутньому. Купівля зараз може стати вигідною і надати можливість заробити на зростанні вартості у майбутньому, навіть якщо пізніше ви плануєте переїхати до іншого житлового комплексу.

Раніше ми порівнювали, у якому місті можна дешевше придбати квартиру. Також за допомогою чат-бота GPT ми розглянули, як може змінитися ринок нерухомості за 5 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.