Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У забудовників свої правила? Як у Києві здивували інвесторів

Розповідаємо, чому навколо одного зі столичних забудовників розгорається скандал та чим саме незадоволені клієнти

Фото: УНІАН, Неллі Вернер, SAGA Development. Колаж: Pro Гроші

Що не так із забудовником SAGA Development у Києві

Фото: УНІАН, Неллі Вернер, SAGA Development. Колаж: Pro Гроші

У Києві один із забудовників несподівано для інвесторів почав штрафувати за відсутність платежів за житло, яке будується. До того ж від людей вимагають сплачувати ще й додаткову пеню.

Як повідомляє сайт Tsn.ua, йдеться про компанію Сага Девелопмент (SAGA Development), яка будує ЖК "Рибальський" у столиці.

Що сталося

За словами інвесторів, коли почалася повномасштабна війна, забудовник пообіцяв клієнтам, що скасовує усі штрафні санкції на час воєнного стану. Про це офіційно повідомили на сайті компанії, також про це покупцям квартир говорили менеджери. Але вже наприкінці 2022 року компанія раптово передумала та повідомила, що знову нараховує платежі та інші санкції.

Інвестори запевняють, компанія навіть не спромоглася попередити про це людей, які роками сплачували кошти за житло у ЖК, що будується. До того ж пеню ввели заднім числом. Як пояснила інвесторка житла у ЖК "Рибальський" Неллі Вернер, вона могла сплачувати внески з першого дня війни. А перший рахунок з пенею їй надіслали 6 лютого 2023 року. Тепер вона вимагає від забудовника віддати її вкладені у квартиру гроші.

За її словами, у договорі є пункт, згідно з яким вартість квартири для покупця зростає на подвійну облікову ставку НБУ, у випадку протермінування за кожен день оплати за договором. Отже, певну суму з кожного наступного платежу спочатку зарахували в пеню, а потім у тіло забезпечувального авансового платежу.

Одна зі сторінок договору між забудовником SAGA Development та інвестором
Одна зі сторінок договору між забудовником SAGA Development та інвестором
Фото: Неллі Вернер

"Ніде в договорі не написано, що сума до повернення має бути зменшена на розмір пені вказаної у пункті 6.4. Зазначу, що пункт 6.6 договору чітко прописує процедуру розірвання договору. Тобто сума, яку я вже вчасно сплатила, має бути мені повернена з урахуванням лише 10% штрафу", – каже вона.

Яка позиція забудовника

Керівник SAGA Development Андрій Вавриш стверджує, що компанія не порушує договір, який було укладено з клієнткою. Натомість остання свідомо чинить тиск на забудовника через ЗМІ.

"Я маю листування з цією клієнткою, якій пропонували поновити платежі по договору, але вона відмовилася від усіх пропозицій. Але ми працюємо чітко за договором, а не так, як хочеться клієнту", – сказав він.

Цікаво, що про раптову появу пені скаржаться й інвестори ЖК O2 Residence, що поруч зі станцією метро метро "Бориспільська". Цей об'єкт теж будує SAGA Development. Клієнти кажуть, що у компанії їм заявили: бойових дій біля столиці нема, тому й штрафи відновили.

"Але й воєнний стан в країні ніхто не скасовував. Люди роками вкладали в житло, а тепер їх ставлять перед вибором – платити пеню або розривати договір. При цьому люди втрачають чималі кошти на курсі долара. Вони змушені закривати витрати за пенею і виставляти квартири на продаж, щоб хоч якось зберегти витрачені кошти", – розповів журналістам Олег, інвестор квартири у ЖК O2 Residence.

Водночас Андрій Вавриш переконує, що ніхто з людей житло не втрачав. Він каже, що компанія покриває витрати, які людина не може покрити, але для цього бере кредити у банку, а це теж витрати. Ще зазначає, що подорожчали будівельні матеріали, наприклад скло. А собівартість будівництва за рік зросла на 43%.

Чи багато забудовників відновили роботу під час війни

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак розповіла редакції Pro Гроші, що станом на зараз у нашій країні є 95% житлових комплексів, які заявили про відновлення будівництва після 24 лютого 2022 року. Та насправді ці цифри неправдоподібні.

"Фактично близько 45% комплексів в Україні дійсно відновили будівництво. І тільки приблизно 30% із них рухаються прийнятними темпами", – сказала вона.

Прийнятні темпи будівництва – це якщо забудовник збудував один або два поверхи моноліта, поки тривав теплий сезон або приблизно 6-8% загального ступеня готовності будівлі в місяць.

Раніше ми розповідали, у які ЖК українцям краще не інвестувати. Також ми писали, як змінилися ціни на квартири у новобудовах в Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.