Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гірка правда про забудовників – які компанії лише створюють ілюзію активності

Пропонуємо разом розібратися та дізнатися, який справжній стан справ на ринку нерухомості

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

В Україні лише 45% забудовників насправді відновили свою роботу

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні на будівельних майданчиках зупинилися роботи, а попит на нерухомість впав до нуля. Проте, як тільки ЗСУ почали здобувати перші перемоги на полі бою, забудовники почали відновлювати процес будівництва нових житлових комплексів. Але, чи справді це так?

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, які компанії лише створюють видимість будівництва.

Строй Сіті Development

На перший погляд, компанія "Строй Сіті Development" займається активним будівництвом житлових об'єктів. Однак, деякі їхні проєкти знаходяться у такому стані вже понад 5 років. На сайті з купівлі-продажу ЛУН можна знайти оголошення про продаж квартир у житлових комплексах, які, здається, вже давно мали б бути завершені. Ба більше, є 8 новобудов, які після початку повномасштабної війни не відновили будівництво. Додаткова невпевненість у забудовнику виникає через відсутність дозволу на будівництво "ЖК Гідропарк Сіті" у Реєстрі будівельної діяльності.

У забудовника ЖК "ЖК Гідропарк Сіті" немає дозволу на будівництво
У забудовника ЖК "ЖК Гідропарк Сіті" немає дозволу на будівництво
Фото: ЛУН

Інтергал-Буд

Інтергал-Буд — ще один гравець на ринку нерухомості, який також припинив будівництво після 24 лютого, і згодом вказав, що відновив цей процес. Зараз він займається 26 будинками. Але на один з їхніх ЖК, а саме на La Mer в Одесі, наклали арешт, там не ведуться роботи з травня 2022 року. Також є певні проблеми з житловим комплексом "Сирецькі сади" у Києві, там закінчився термін оренди земельної ділянки, але продажі квартир там відкриті.

У забудовника закінчився термін оренди земельної ділянки, де знаходиться ЖК
У забудовника закінчився термін оренди земельної ділянки, де знаходиться ЖК
Фото: ЛУН

Київміськбуд

Компанія "Київміськбуд", яка відома на ринку нерухомості, зараз має в процесі будівництва 32 будинки. Проте, варто зазначити, що забудовник припинив проводити роботи у кількох новобудовах з лютого минулого року. Але це не заважає компанії продавати там квартири зі знижками. Це може бути стратегією для привертання покупців, але такий підхід підсилює відчуття нестабільності на ринку.

Забудовник припинив будівництво ЖК
Забудовник припинив будівництво ЖК
Фото: ЛУН

Скільки відсотків забудовників відновили свою роботу

Редакція сайту Pro Гроші також звернулася до експертки з нерухомості Вікторії Берещак, щоб вона допомогла розібратися, скільки відсотків забудовників відновили свою роботу. І вона розповіла, що на сьогодні в Україні 95% житлових комплексів, які заявили про відновлення будівництва після 24 лютого 2022 року. Однак, насправді ці цифри є завищеними.

Фактично близько 45% комплексів в Україні дійсно відновили будівництво. І тільки приблизно 30% із них рухаються прийнятними темпами.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Прийнятні темпи будівництва можна визначити: побудову 1-2 поверхів моноліта протягом теплого сезону, або приблизно 6-8% загального ступеня готовності будівлі в місяць. Все інше може вважатися лише перекладанням з місця на місце і створенням ілюзії активного будівництва.

Раніше ми повідомляли, скільки коштує нерухомість у новобудовах Києва. Також ми писали, у які ЖК не варто інвестувати гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.