Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Київміськбуд "водить за ніс" інвесторів: чому люди залишились без квартир

Забудовник неодноразово змінював термін введення ЖК в експлуатацію, та досі не завершив роботи

Фото: Нерухомі, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новобудови в Києві довго не здають в експлуатацію

Фото: Нерухомі, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На сайті Київської міської ради з’явилася електронна петиція, автори якої вимагають перевірити забудовника "Київміськбуд". Компанія довгий час відтягує введення в експлуатацію житлового комплексу.

Про це йдеться на офіційному порталі Київради.

Петицію опублікували 15 березня 2023 року, її автор – Антон Вільгота. Чоловік стверджує, що ПрАТ "ХК "Київміськбуд" не виконав перед інвесторами покладених на себе зобов’язань – не завершив будівництво багатоповерхівок за адресою Петра Радченка, 27 в Солом'янському районі Києва та не передав майнові права на квартири законним власникам.

Хоча забудовник обіцяв здати житловий комплекс "Медовий-2" в експлуатацію ще наприкінці грудня 2021 року, але відтоді неодноразово переносив процес на невизначений термін.

"Зважаючи на те, що комунальна будівельна компанія Києва вже протягом двох років не виконує зобов’язань щодо завершення будівництва житлового комплексу, враховуючи, що істотна частина інвесторів є вимушеними переселенцями з тимчасово окупованих територій України, просимо провести державний контроль за дотриманням договірних зобов’язань", – йдеться у петиції.

 | Фото: Нерухомі
 | Фото: Google Maps
 | Фото: Google Maps
Місце розташування ЖК | Фото: Google Maps

ЖК "Медовий-2" у Києві

Фото: Нерухомі

ЖК "Медовий-2" у Києві

Фото: Google Maps

ЖК "Медовий-2" у Києві

Фото: Google Maps

Місце розташування ЖК

Фото: Google Maps

Як зауважив один з інвесторів, 80% акцій підприємства належать територіальній громаді Києва. Якщо врахувати положення Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", то виконавчий орган міської ради повинен стежити за завершенням будівництва багатоповерхівок, в які вкладали кошти фізичні особи. У разі неспроможності компанії закінчити роботи та передати у приватну власність квартири, – ініціювати державний контроль за дотриманням зобов’язань або організувати завершення будівництва.

Неодноразові скарги на підприємство

До влади Києва раніше вже зверталися незадоволені інвестори стосовно Київміськбуду. Виявляється, недобудовані житлові комплекси – "родзинка" компанії. Того разу скарга пов’язувалась з ЖК "Урлівський" на вулиці Причальній, 11 у Дарницькому районі. Контекст історії такий же: будинки не здали в експлуатацію, хоча обіцяли закінчити роботи до листопада 2021 року.

"Терміни з введення будинку переносилися неодноразово та безпідставно", – говорили інвестори. Тож вони попросили місцеву владу здійснити аудит та провести розслідування цільового використання коштів вкладників, які досі не отримали ключі від квартир. В якості вирішення проблеми пропонували доручити закінчення будівництва іншій компанії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що забудовники масово пропонують знижки на квартири у Києві, та розповідав про умови. Також ми повідомляли про 6 простих дизайнерських лайфхаків, які допоможуть продати житло в кілька разів дорожче.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.