Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У березні українцям продаватимуть житло дорожче – на скільки виростуть ціни

Зараз попит на житло серед населення не досить високий, адже відновиться він лише в кінці весни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на ринку нерухомості продовжує змінюватися

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри війну, ринок нерухомості в Україні продовжує працювати. Звісно, що ситуація на ньому досить залежна від подій на полі бою. Однак вже відомо про те, чого варто чекати українцям у березні.

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Яка ситуація з купівлею

Наразі на первинному ринку нерухомості нульовий попит на придбання житла.

Курс долара, інфляція, низький попит та ще чимало факторів, які в сумі нам дають зрозуміти, що в березні на первинці буде зростати ціна за квадратний метр у межах від 3 до 7%, – говорить експертка.

За її словами, це невисокий відсоток зростання. Однак надалі поки ціни рости не будуть. Наразі їх досить вагомо стримує низький попит серед населення. Він зможе відновиться лише в кінці весни.

На вторинному ринку нерухомості ситуація дещо інша. Тут все залежатиме від цінових очікувань власників і від того, наскільки люди захочуть заробити на своєму житлі.

Чи підніметься вартість оренди весною

У зимовий період попит знизився, адже чимало українців поїхали за кордон, аби там перезимувати. Саме зараз ці люди мають повертатися, а тому ситуація з орендою може покращитися. Але це теж залежатиме від обставин на фронті.

Також можуть винаймати квартири громадяни з деокупованих територій, коли українські захисники почнуть повертати більше наших міст.

Оренда може підвищитися, але великого стрибка цін не буде на ринку нерухомості. Повернуться показники, які були до початку енергетичного терору, – додала експертка.

Новобудови на "стопі"?

Раніше ми вже писали про те, що в Україні значно скоротилося будівництво нового житла. У 2022 році ввели в експлуатацію 74 312 квартир в багатоповерхівках та 18 281 приватний будинок. Це на 38% менше, ніж було у 2021 році.

Звичайно, що лідером з будівництва нового житла залишається Київська область. Однак у 2022 році введення в експлуатацію нерухомості в регіоні скоротилося на 29%.

Приріст нового житла був у Полтавській області – на 48%, у Вінницькій – на 11% та у Чернігівській – на 7%.

В різних регіонах України збудували таку кількість квартир:

  • Київська область – 15 554;
  • Київ – 13 898;
  • Одеська область – 10 295;
  • Львівська область – 6 873;
  • Вінницька область – 4 849.

Детальніше про ситуацію з введенням в експлуатацію житла в Україні ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав вам про те, що в Україні оновили правила сплати податків на нерухомість. Також ми пояснювали, що українцям зараз варто робити з нерухомістю, аби точно мати вигоду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.