Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з цінами та курсом долара в Україні – великий прогноз на березень

Разом з експертами сайт Pro Гроші проаналізував те, як зміниться економічна складова нашої країни вже наступного місяця

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни в Україні знову зазнають змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже рік триває повномасштабна війна. Люди звикли до різких змін цін, які систематично відбувалися протягом цього часу. Наразі українці вже відчули стабільність у більшості напрямків. Однак громадян цікавить питання про те, якими будуть ціни на українському ринку в березні.

У даному питанні розбирався сайт Pro Гроші.

Вартість пального і надалі дивуватиме водіїв?

Усі очікували, що в лютому ціни на пальне стануть вищими через санкції, що передбачають заборону обігу російських нафтопродуктів у Європі. Однак наразі наші сховища заповнені різними видами пального, а ціни у Європі навіть трохи впали. Саме тому бензин та дизель стали дешевшими. Ця тенденція збережеться і в березні.

У першій половині лютого постачання пального були чималі, а от попит на нього був не таким великим. Тому ми в березень заходимо із залишками. Дорожчати бензин чи дизель не будуть. Немає на це причин, – говорить аналітик консалтингової компанії "НАФТОРИНОК" Олександр Сіренко.

Експерт додає, що в березні вартість дизелю може знизитися на 4 гривні, а бензин здешевшає на 3 гривні.

Яка ситуація на ринку нерухомості

Ситуація в березні буде залежати від подій на полі бою. Зараз нульовий попит на придбання нерухомості. Також знизився попит і на оренду.

Курс долара, інфляція, низький попит та ще чимало факторів, які в сумі нам дають зрозуміти, що в березні на первинці буде зростати ціна за квадратний метр у межах від 3 до 7%, – говорить експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За її словами, це невисокий відсоток зростання. Стримуватиме ціни низький попит, який відновиться лише в кінці весни.

На вторинному ринку нерухомості все залежатиме від цінових очікувань власників і від того, наскільки люди захочуть заробити на своєму житлі.

А от ситуація з орендою нерухомості може покращитися. Але це теж залежатиме від обставин на фронті. Можуть бути дві хвилі охочих винаймати житло.

  • Люди з деокупованих територій.
  • Люди з-за кордону, які виїжджали туди, аби перезимувати складний опалювальний сезон.

Оренда може підвищитися, але великого стрибка цін не буде на ринку нерухомості. Повернуться показники, які були до початку енергетичного терору, – додала експертка.

Курс долара знову вражатиме стабільністю?

З курсом гривні у березні якихось великих проблем очікувати не варто, адже він є похідним від міжнародної фінансової допомоги. Буде досить прогнозована ситуація. Все через те, що ми отримуємо чимало цієї допомоги від інших країн.

Курс досить рухливий. Але в березні ще й аграрії будуть завозити валюту. Будуть фінансувати весняні польові роботи. Тому коридор коливання курсу може бути від 39 до 44 гривень, – говорить експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

Ціни на продукти

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що ті загальні тенденції здорожчання продуктів, які є зараз, скоріш за все збережуться. Тобто, продовольчий кошик за березень здорожчає десь на 1,2-1,5% при тому, що ціни на продукти зростатимуть по-різному.

За словами експерта, лідерами здорожчання будуть овочі. Їх вартість традиційно сезонно зростатиме. Подорожчають цибуля та морква, хоча й зараз їхні цінники дуже змінилися. Картопля буде менше зростати в ціні, але загалом овочева група серйозно здорожчає.

Огірки та помідори також трошки зростуть в ціні, бо, скоріш за все, це буде імпорт. Це пов'язано з відсутністю електроенергії та її здорожчанням через використання дизельних генераторів, – каже Пендзин.

Він також наголосив, що однозначно здорожчає хліб, бо зазвичай цей продукт щомісяця зростає в ціні приблизно на 1,5%.

Щодо молочних продуктів, то їхня вартість може зрости, але несуттєво. Експерт зазначив, що це пов'язано з тим, що весною починається переведення худоби на відкриті майданчики, а якщо весна буде теплою, то молоко та сировина дорожчати не будуть.

Я не вірю, що далі дорожчатимуть яйця. Зараз їхня вартість має критичний показник, адже зростання цін відбувалося протягом останніх двох місяців, – наголосив Пендзин.

Ціни на комуналку залишаться незмінними?

Підвищення тарифів для населення на газ, гарячу воду та опалення в березні 2023 року не передбачаються. Вони залишаться фіксованими до кінця воєнного стану.

Також до кінця опалювального сезону не зміниться тариф на електроенергію. Наразі ціна для споживачів становить 1,44 грн за 1 кВт/год. При споживанні понад 250 кВт на місяць вартість електроенергії — 1,68 грн за 1 кВт/год.

Тариф на водопостачання у березні теж залишиться незмінним. Раніше в Україні планувалося підвищити вартість цієї послуги, але НКРЕКП не ухвалила відповідне рішення та відправила проєкт постанови на доопрацювання.

Раніше ми розповідали, чому купувати цигарки у 2023 році стане вкрай невигідно. Також ми писали, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.