Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні оновили правила сплати податків на нерухомість – що змінилося

Деяким власникам нерухомості в Україні потрібно буде сплачувати податки за новими правилами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як українці сплачуватимуть податки на нерухомість у 2023 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році деяким українцям потрібно буде сплачувати податки на житло за новими правилами. Йдеться про власників квартир від 60 квадратних метрів та приватних будинків від 120 квадратних метрів.

Про це повідомляє Державна податкова служба України.

Що змінилося

За новими правилами, українцям не потрібно сплачувати податки на нерухомість, яка знаходиться на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій. У повідомленні також йдеться, що у разі наявності і квартири, і приватного будинку, їхня загальна площа не повинна бути більшою за 180 квадратів.

Сплачувати податки на житло українцям потрібно за період 2022 року. Розмір податку становитиме 97,5 грн за квадрат.

"Наприклад, якщо у власності знаходиться квартира площею 100 квадратних метрів, то заплатити потрібно лише за 40 квадратів. Тобто за різницю, між "нормою" та фактичною площею. Сума становитиме 3 900 грн (97,5 грн за кожний квадрат)", – повідомляє ДПСУ.

За новими правилами, якщо квартира розділена між членами сім'ї, наприклад, між чоловіком та дружиною по 50 квадратів, то податок платити не потрібно.

Також оновилася й форма декларації. Вона доповнена інформацією щодо:

  • місця розташування об’єктів оподаткування;
  • користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України.

Що зараз краще робити з нерухомістю

Юрист СЕО Monitor.Estate Володимир Копоть розповів, що перед придбанням житла потрібно визначитись, для чого ви купуєте квартиру — як інвестор чи для себе.

"Якщо ви думаєте інвестувати у квадратні метри, щоб потім їх вигідніше продати або отримувати дохід від оренди, тоді, зрозуміло, треба купувати за найнижчою ціною і чекати, коли вартість зросте", – зазначив Копоть.

Також він зазначив, що, враховуючи війну в Україні, ніхто не поспішає робити інвестиції у нерухомість. Людям, по-перше, страшно, адже вони не знають, куди може поцілити російська ракета, а по друге — ціни на новобудови зростають, попри падіння попиту на 80-90%.

Раніше ми розповідали, чи зміняться ціни на житло в Україні найближчим часом. Також ми писали, що таке модульні будинки та скільки вони коштують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.