Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найкращий час саме зараз? Що українцям варто робити з нерухомістю

Пояснюємо, що робити українцям, які роздумують над придбанням власного житла

Фото: УНІАН, Колаж: Pro Гроші

Коли краще купувати нерухомість

Фото: УНІАН, Колаж: Pro Гроші

Щоби придбати нове житло не потрібно чекати кращого чи гіршого часу. Але перед придбанням житла потрібно визначитись для чого ви купуєте квартиру — як інвестор чи для себе.

Про це розповів юрист СЕО Monitor.Estate Володимир Копоть.

"Якщо ви думаєте інвестувати у квадратні метри, щоб потім їх вигідніше продати або отримувати дохід від оренди, тоді, зрозуміло, треба купувати за найнижчою ціною і чекати, коли вартість зросте", пояснив він.

При цьому експерт зазначив, що враховуючи війну в Україні ніхто не поспішає робити інвестиції у нерухомість. Людям, по-перше, страшно, адже вони не знають, куди може поцілити російська ракета, а по друге — ціни на новобудови зростають, попри падіння попиту на 80-90%.

Для тих, хто наразі планує придбати власне житло, Копоть рекомендує не чекати кращого чи гіршого моменту.

"Кому потрібна квартира, її так чи інакше доведеться придбати. Є на це гроші зараз — купуєте, ні — чекаєте на кращі можливості. Власне, люди, які купують квартири для себе, — це саме ті 15−20% попиту, який є на сьогодні на ринку", – розповів юрист.

Натомість українцям, які хочуть придбати житло, як інвестицію, варто звернути увагу на нерухомість у найменш розвинених регіонах. Наприклад, у Полтавській або Кіровоградській областях.

"Тобто там, де попит невисокий, але після перемоги зросте, зокрема, за рахунок ВПО, — відповідно, відбудеться стрибок за цінами і інвестиційною привабливістю", – додав Володимир Покоть.

Як змінилися ціни на нерухомість у регіонах

На ринку нерухомості з початком повномасштабного вторгнення російських окупантів панувало повне затишшя. Та через два місяці вимушеної паузи забудовники повідомили українцям дві головні новини.

  • Перша – про відновлення будівництва і роботи відділів продажів.
  • Друга — про підвищення цін.

Рекордсменами зі здорожчання новобудов стали Ужгород та Львів. Саме у ці міста, як відомо, після 24 лютого приїхало багато людей з небезпечних регіонів. Ціна за квадратний метр тут, за підсумками 2022 року, зросла на 83% та 80% відповідно.

Середня ціна за квадрат в Ужгороді наразі становить 43,6 тисячі гривень, а у Львові — 44,5 тисячі гривень.

У трійку міст із найвищими цінами потрапила також Вінниця. Тут вартість житла зросла на 70%. За квадратний метр забудовники в середньому просять 36 тисяч гривень.

Раніше ми розповідали, що робити власникам нерухомості в Україні у 2023 році. Також ми писали, що ніколи б не зробив дизайнер у своїй квартирі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.