Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що зміниться на ринку нерухомості в грудні – якими будуть ціни на житло і попит

Експерти пояснили, чого чекати від первинного і вторинного ринку нерухомості в останній місяць 2022 року

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості не стоїть, хоча й казати про покращення ситуації важко

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На початку повномасштабної війни ринок нерухомості зупинився. Після того як процеси купівлі-продажу відновилися, відбулися певні зміни, й у липні все по-своєму стабілізувалося. Попит зараз набагато нижчий, ніж був до лютого 2022 року, проте ринок не став і, зокрема, в Києві житло і орендують, і купують, і продають.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертами ринку нерухомості та розповідає, що відбувається з попитом і цінами зараз і чи зміниться ситуація у грудні.

Що на первинному ринку


Ситуація з житлом у новобудовах є критичною. І на це, безумовно, вплинула війна і пов'язані з нею обставини:

  • по-перше, на таке житло надзвичайно впав попит, оскільки в потенційних покупців недостатньо на нього грошей, прискорилась інфляція, зменшились можливості доступного іпотечного кредитування і є загальна невизначеність щодо майбутнього;
  • по-друге, девелопери не можуть реалізувати плани, оскільки різко зросла собівартість будівництва, у них недостатньо капіталу та немає можливості залучити кредитування, до того ж ускладнилась робота через руйнування вітчизняних підприємств-виробників будматеріалів та через перебої з електроенергією. До всього додаються ще й порушені логістичні зв'язки та нестача кваліфікованої робочої сили.

Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development, пояснив, що до кінця 2022 року не варто чекати якихось позитивних зрушень на первинному ринку житла. Чим більше шкоди буде для економіки через росіян, тим менше шансів для девелоперів швидко оговтатись і поновити свою діяльність.

Первинний ринок будівництва житла фактично опинився в нерозривному колі непоборних обставин, викликаних війною. І допоки триватиме активна фаза бойових дій, годі чекати якихось суттєвих зрушень на ринку. Але варто звернути увагу на те, що за останні 8,5 місяців ще не було жодного випадку, коли забудовник офіційно був визнаний банкрутом.
Володимир Семенцов

Володимир Семенцов

Співзасновник та керуючий партнер INSPI Development

Те саме стосується і цін. Кількість будівництв мала, попит мізерний, а з доларом значних змін також не прогнозується. Тому ціни та загальна ситуація, за словами експерта, триматимуться на такому ж рівні.

Що буде із вторинним ринком нерухомості


Покупці дійсно менше цікавляться первинним ринком, оскільки якщо і купують нерухомість під час війни, то хочуть одразу заїхати в готове житло. Це, за словами експерта ринку нерухомості Юрія Піти, дає переваги вторинному ринку й основна активність відбувається там.

Якщо говорити про ціни на житло на вторинці у гривнях, то вони зросли. Однак коли рахувати в доларах, то вартість зберігається на тому рівні, який був у липні-серпні. Тоді у середньому по Києву вони знизились на 10-15% і так тримаються й зараз.

Піта каже, що, попри низьку активність, угоди все ж відбуваються, і така тенденція зберігатиметься протягом грудня.

Така тенденція збережеться до кінця року, тому що зараз не буде дуже великої кількості покупців. Вона буде все ж таки обмежена, і, думаю, що багато людей не будуть поспішати продати. Вони і зараз не поспішають, враховуючи, що ціни знижуються.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Власне продавці морально не готові знижувати ціни і втрачати на цьому гроші. Тому враховуючи все це як і первинний ринок, так і вторинний не матимуть надто великих змін в останньому місяці року. Це стосується як попиту, так і пропозиції, так і цін.

Що впливає на ціну квартири


Середні ціни залишаються незмінними, проте в деяких випадках вплив мають певні чинники. Це пов'язано із бойовими діями та безпекою.

Раніше ми писали про те, що вигідніше продати чи здати житло в оренду те, яке має такі переваги:

  • розташоване якомога далі від об'єктів критичної інфраструктури;
  • поруч зі станціями метро або бомбосховищами;
  • енергозалежне під час відключень (наприклад, розташоване неподалік медичних закладів).

Це може впливати на ціну та на привабливість нерухомості в очах покупця. Але чи можна заробити на перепродажі таких квартир? Читайте пояснення експерта, що зараз впливає на ціну квартир і як на них заробити.

Дізнавайтеся також, які заборони на продаж житла діють в Україні та якими є 5 трендів на ринку нерухомості цієї осені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.