Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На деяких квартирах слід поставити хрест: яке житло заборонено продавати в Україні

Процеси купівлі-продажу нерухомості під час війни вже відновилися, проте не всі квартири можна продати новим власникам

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За певних умов деяку нерухомість продати неможливо

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щоб продати будь-яку нерухомість, існують певні правила, як це робити легально та без наслідків для нових власників. Щоб вдало купити квартиру чи продати її, слід перевіряти багато документів та нюансів як покупцеві, так і продавцеві. Але треба дивитися і на те, чи можна взагалі щось робити з цією нерухомістю.

В Україні, зокрема під час війни, є певні обмеження щодо того, яке житло продавати можна, а яке ні. Разом з експерткою ринку нерухомості Вікторією Берещак ми розібралися, на продаж яких квартир діє заборона.

Є декілька ознак

Заборони на продаж певної нерухомості діяли і до повномасштабної війни. Але під час воєнного стану ввели особливі умови щодо купівлі-продажу таких об'єктів. Зокрема, зараз діє мораторій на швидкий перепродаж. Тобто, якщо людина купила чи отримала в подарунок квартиру під час війни, то вона не може нічого з нею робити ще протягом місяця після її отримання.

Є окреме обмеження і на житло, яке розташоване на території, де ведуться бойові дії. Там не працює реєстр, щоб убезпечити власників, а тому і продати нічого не вийде. Деякі правила є і для звільнених від російського окупанта територій.

На щойно звільнених територіях не варто поспішати збувати майно: треба, щоб нотаріуси потрапили в реєстр Мін'юсту, який дозволяє їм працювати. Потім треба, щоб запрацював державний апарат реєстрації, а вже потім – братись до пошуку охочих придбати ваші квадратні метри. Нагадаю, нотаріус має працювати за місцем перебування майна. Тобто продати умовно квартиру в Чернігові, скориставшись послугами київського фахівця, не вийде.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Окрім того, є правило, яке діє вже давно. Неможливо продати квартиру, яка перебуває в іпотеці і за якою не виконані зобов'язання перед банком. Експертка каже, що, як і раніше, зараз є варіант вирішити все шляхом домовленості з власником, коли покупець дає гроші, продавець погашає кредит, а далі відбувається оформлення нерухомості. Але тут є ризики, оскільки треба на 100% бути впевненим у тому, хто продає, і його добропорядності. За словами Берещак, загалом такі угоди малоймовірні.

Врешті мораторій на продаж є й на ті квартири, де власниками є малолітні особи, коли їхні опікуни чи представники, наприклад, батьки, перебувають за кордоном.

Берещак наголосила, що у будь-якому випадку продавець на угоді має бути обов'язково. І має бути певний перелік документів:

  • документи, що посвідчують особу (мають бути і в покупця, і в продавця);
  • оригінал права власності;
  • технічний паспорт;
  • довідка про зареєстрованих в квартирі/будинку осіб;
  • свідоцтво про шлюб, якщо продають громадяни, які перебувають у шлюбі;
  • згода чоловіка/дружини власника на продаж.

Коли ці всі ці моменти врахувати, то імовірність, що угода буде вдалою і ніяких ризиків не буде, стане більшою. Не варто забувати про те, що у таких питаннях слід звертатися до фахівців, які точно убезпечать всі сторони від проблем.

Деякі квартири тепер складно здати в оренду

Раніше ми вже розбирали з експертом ринку нерухомості Михайлом Артюховим, що відбувається на ринку оренди житла в Києві. Так, зараз там повне затишшя, і угод про оренду майже не укладають. У жовтні таких було лише 300, що дуже мало. Хоча до цього ринок був дуже активним.

На початку вересня, після спокійного серпня, квартири, які пропонували для оренди, швидко всі здали в оренду й такого житла більше не лишилось. З одного боку, на це вплинула сезонність, але з іншого — на ринку створили штучний попит. Непрофесіонали створили очікування, що після зростання цін вони зростуть ще більше, і цим нашкодили ринку.

Так, експерт каже, що в листопаді після великого буму ринок знову став. Але проблема є ще і в тому, що деякі квартири просто неможливо здати в оренду. Дізнавайтеся, які квартири українці не хочуть орендувати та що буде з цінами найближчим часом.

Також ми писали про 5 трендів на ринку нерухомості осені 2022. Читайте також розповідь урбаніста про 3 рішення для Києва, які можна запровадити вже зараз й забезпечити містян світлом і теплом цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.