Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Таких вимог ринок ще не бачив? Як тепер українці обирають нерухомість

У ряд вимог до житла, яке обирають собі українці, додалась нова характеристика, яку багато хто з покупців не готовий ігнорувати

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Безпека стала пріорітетом у багатьох питаннях

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рядок в оголошенні про продаж нерухомості "поруч з метро" набрав нового значення. Тепер покупці житла розглядають це як можливість врятуватися від обстрілів ворога, а не лише як бажану зручність. Але українці шукають не тільки сховок, і ми вирішили розібратися, які запити тепер з'являються на ринку нерухомості.

Сайт Pro Гроші розповідає, як повномасштабна війна України з Росією змінила наші вимоги до вибору житла, і разом з експертами пояснює, які тренди зароджуються восени 2022 року.

Житло дійсно фортеця


Під час бойових дій та обстрілів росіянами усієї території України виявилось, що в багатьох будинках немає бомбосховищ або вони не придатні для перебування там. А метро розташоване далеко або ж його немає, якщо це не Київ, Харків чи Дніпро.

Тому у тих, хто хоче купити чи орендувати квартиру, з'явилась нова вимога – наявність двох стін чи гардеробної, яка також завдяки стінам служитиме певним сховком у приміщенні. Також увагу звертають тепер на будинки з підземним паркінгом, які можна обладнати як бомбосховище. Власне про це нам розповіла експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Окрім приміщень для бомбосховищ, люди також цікавляться системою контролю доступу на територію, адже прагнуть отримати ком'юніті однодумців і безпечний життєвий простір з усім необхідним. Отже, питання багатофункціональної інфраструктури на території (комерційної, побутової, рекреаційної, дитячої тощо) лишається також вкрай актуальним. Людей цікавить система, коли покидати територію, щоб задовольнити потреби у чомусь, практично не потрібно.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Окрім близькості та наявності укриттів, є ще кілька нюансів, на які тепер звертають увагу:

  • відстань до об'єктів критичної інфраструктури;
  • енергозалежність під час відключень.

Цілями росіян часто стають інфраструктурні об'єкти, через що з'являється підвищена небезпека для жителів у будинках неподалік. Тому часто люди стараються уникати таких квартир. Крім того, як пояснив нам рієлтор і фахівець з нерухомості Михайло Артюхов, віялові відключення електроенергії не завжди однорідні. І деякі будинки, які, наприклад, знаходяться на одній лінії з медичними закладами, часто залишаються зі світлом, коли навколо темрява.

Тому для деяких покупців принциповим може бути питання енергонезалежності житла. Врешті-решт, гарантії, що росіяни не будуть більше руйнувати енергетичну інфраструктуру, немає. А отже, проблеми зі світлом можуть бути по всій Україні з різною інтенсивністю. А що стосується Києва, то вже давно звучать заклики готуватися до можливого повного блекауту. Але чи позначиться це глобально на ринку нерухомості?

Чи вплине темрява на попит?


Попри усі перешкоди, ринок нерухомості, особливо в Києві, не стоїть. І хоч із невеликою інтенсивністю, але купівля-продаж і здача житла в оренду відбуваються. Власне про те, що віялові відключення є певною незручністю, каже резидент Асоціації спеціалістів з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта. Однак він додав, що це точно не поставить процеси на ринку на паузу.

Деякі люди дійсно, на його думку, можуть виїхати зі столиці кудись в область. Проте це більше актуально для тих, хто працює віддалено та не прив'язаний до Києва іншими чинниками. А так більшість залишатиметься, і попри загрозу блекауту і постійні відключення будуть шукати варіанти для купівлі чи оренди.

Все ж переселенці в Київ теж їдуть. Тут ціни на квартири невеликі порівняно з іншими регіонами. Отже, у цьому плані оренда не так страждає. Купівля-продаж... ну зрозуміло, активність не можна порівнювати з довоєнним періодом. Але й не можна говорити, що активності немає.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Тому, попри повномасштабну війну та бойові дії, країна не зупиняється, ринок нерухомості не стоїть, і люди продовжують цікавитись житлом, але з новими вимогами.

Чи можна на квартирі заробити?


Раніше ми вже розповідали, що є три стратегії, як можна інвестувати в житло і далі отримувати з нього дохід. По-перше, це спекулятивна, коли людина купує та перепродає нерухомість. По-друге, девелоперська – зробити ремонт або реконструкцію та здати в оренду чи продати. По-третє, рантьє – здавати в оренду житло.

Але не кожен із цих способів зараз принесе ті прибутки, які міг до повномасштабної війни. Тому читайте пояснення експерта, що впливає на ціну квартир і як їх вигідно збути.

Крім того, раніше ми вже розбирали 5 трендів на ринку нерухомості цієї осені. Читайте також, що робити, якщо забудовник не віддає квартиру і чи є шанси повернути гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.