Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заробити на продажі нерухомості: що впливає на ціну квартир і як їх вигідно збути

Експерт розповів, як у Києві можна заробити на квартирі і якою вона має бути, щоб проносила більший прибуток

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інвестування в нерухомість стало складним методом для заробітку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Воєнний стан в Україні потужно вплинув на ринок нерухомості. Зараз на ньому відбувається значно менше подій, ніж до повномасштабного вторгнення РФ, але при цьому процеси купівлі-продажу чи оренди нерухомості тривають. Однак заробити на квартирах, як раніше, вже не вийде.

Фахівець ринку нерухомості Михайло Артюхов розповів, чи вдасться під час війни отримати прибуток на перепродажі квартир у Києві й де його слід шукати.

Системний заробіток вже не вийде

У 2022 році через напад росіян ринок продажу нерухомості фактично не дає можливості системно заробляти, як це було можливо раніше. Експерт каже, що загалом є три інвестиційні стратегії з квартирами:

  • спекулятивна – купити та продати;
  • девелоперська – зробити ремонт або реконструкцію та здати в оренду чи продати;
  • рантьє – здавати в оренду житло.

Але попит на житло, в Києві зокрема, зараз слабкий. І, за словами Артюхова, квартиру хоч і можна продати, але зробити це складно. Тому, щоб стати інвестором і заробити таким способом на нерухомості, слід іти туди, де стабільна оренда.

Фахівець пояснив, що найчастіше інвестори шукають квартири в центральному діловому районі столиці (Central Business District), а також на Подолі між Контрактовою та Поштовою площами. І їхня вартість має складати 100-120 орендних щомісячних плат.

Наприклад, двокімнатна квартира площею 60 квадратних метрів з ремонтом до 10 років, мебльована, з побутовою технікою може приносити власнику щомісяця 600 доларів в таких районах. Тоді вартість, за яку інвестор буде готовий її придбати, коливається на рівні 60 000-72 000 доларів, або 1 000-1 200 доларів за квадратний метр.
Михайло Артюхов

Михайло Артюхов

Експерт ринку нерухомості

Він додав, що, купуючи житло з такою метою, інвестори розуміють і беруть на себе ризики руйнування майна під час війни. Але проблема є в тому, що охочих продати такі квартири на подібних умовах небагато. А тому Артюхов радить не шукати таке житло самостійно, а звертатись до фахівців з нерухомості, які можуть створювати таку пропозицію.

Тобто, інвестори придбають нерухомість, яка генерує грошовий потік. Керуюча компанія відповідає перед інвестором за цикл девелопменту нерухомості та створення інвестиційно-привабливого житла за рахунок його ефективної здачі в оренду, – пояснив експерт.

Є ще кілька аспектів, які слід враховувати, бажаючи заробити таким способом на нерухомості. Вони викликані повномасштабною війною й впливають на привабливість та вартість житла.

Що збільшує ціну

Росіяни вдаються до жорстоких терористичних обстрілів, і їхніми цілями є цивільна та критична інфраструктура. У зв'язку з цим питання безпеки стало важливим при виборі житла. Тому деякі характеристики квартир додають їй ціни.

Власне, Артюхов зауважив, що на вартість квартир поступово починають впливати такі чинники:

  • відстань до об'єктів критичної інфраструктури;
  • відстань до станцій метро або бомбосховищ;
  • енергозалежність під час відключень (наприклад, у деяких об'єктах не відключають електроенергію, або відключають рідше. Це можуть бути такі, що розташовані неподалік медичних закладів);
  • висока ліквідність при здачі житла в оренду протягом двох тижнів.

Отже, це теж фактори, які впливають на вартість квартир і, відповідно, на прибутки інвестора, який прагне заробити на операціях з нерухомістю.

Не кожну квартиру можна продати

Раніше ми вже писали, що продавати та купувати нерухомість під час воєнного стану дозволили, проте залишились певні нюанси. Частина з них стосується воєнного стану.

Отже, зараз діє мораторій на швидкий перепродаж. Якщо під час війни людина отримала житло у спадок чи купила його, то протягом місяця з того моменту вона не може її перепродати. Також не можна проводити жодних операцій із житлом, яке розташоване на тимчасово окупованих територіях або щойно звільнених з російської окупації.

По-перше, нотаріуси з цих районів та областей мають потрапити у спеціальний реєстр Мін'юсту, що дозволить їм працювати. Адже якщо квартиру продають умовно в Херсоні, то і нотаріус має бути зареєстрований там, а не в Києві чи Житомирі. По-друге, має запрацювати реєстр нерухомого майна. І тільки тоді можна буде думати про продаж чи купівлю житла на цих територіях.

Читайте у нашому матеріалі детальніше про те, які ще заборони на продаж житла діють в Україні. Також дізнавайтеся про 3 рішення для Києва, які можна запровадити вже зараз й забезпечити містян світлом і теплом цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.