Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нерухомості під час війни: чи варто інвестувати в квадратні метри

Сайт Pro Гроші розбирався, що варто знати про ринок нерухомості у 2023 році

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості почав відновлюватися

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває повномасштабна війна, через що ринок нерухомості зазнав значних змін та лише зараз починає потроху оговтуватися.

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі журналісту Pro Гроші розповіла, чи вигідно зараз інвестувати у квадратні метри.

За останній рік війни спостерігається зростання вартості нерухомості на Київщині на 37%. У регіонах, які мали ажіотажний попит, західна Україна чи Дніпропетровщина, зростання складає відповідно 45% та 47%. Ці цифри свідчать, що собівартість квадратних метрів навіть під час війни продовжує зростати, й ніхто не збирається грати на пониження.

Відповідно ціна квадратного метра також буде тягнутися нагору, стримуючим фактором буде лише відкладений попит. Але наявний попит буде реалізовуватися в новобудовах класів комфорт та бізнес, у поліфункціональних кварталах та екокластерах. Тобто, у ліквідних форматах, які приваблюють покупців для життя. Там зростання вартості буде ще вище, тому, якщо ви хочете зайти на ринок з інвестицією, варто дивитися саме на ці формати та подібні концепції, – зазначила експертка.

Безумовно, інвестувати в нерухомість у 2023 році вигідно, але варто знати кілька важливих моментів:

  • інвесторам доведеться чекати, адже тепер це середньотривала інвестиція;
  • треба оцінювати ліквідність лота на перспективу та розуміти куди саме вкладаються гроші;
  • дивитися, щоб девелопер реально будував.

На які квартири звертати увагу у квітні

Раніше ми розповідали, що купівля житла повинна супроводжуватися істотним аналізом ринку та вивченням доступних пропозицій. Експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак рекомендує першочергово звертати увагу не на об’єкт, а на навколишню інфраструктуру, тобто простір, в якому доведеться жити. Важливо, щоб територія мала достатнє наповнення соціально-побутовими об'єктами та хорошу транспортну розв’язку.

Також бажано дивитися на безпекові моменти – громаду, з якою будете співмешкати в будинку, наявність відеонагляду, закритої ділянки та ін. Що стосується ринку новобудов, краще навіть не дивитися в бік об’єктів, введення в експлуатацію яких планується ще не скоро. Готовність будинку повинна бути не меншою ніж 70%, а швидкість будівництва – достатньою для появи кількох нових поверхів у теплий сезон.

Раніше ми розповідали, як вибрати об'єкт нерухомості та розрахувати прибутковість. Також ми писали, як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.