Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новобудова як інвестиція: чи варто ризикувати у 2023 році

Разом з експерткою розібралися, чи варто зараз вкладати гроші у квадратні метри та що потрібно знати інвесторам

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Інвестори мають розуміти кілька важливих моментів перед тим, як вкладати гроші в нерухомість

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Після початку повномасштабної війни ринок нерухомості в Україні зазнав значних змін, зокрема їх відчули й інвестори, які найближчим часом хотіли вкласти свої гроші у квадратні метри. Проте, оскільки ринок нерухомості починає потроху оговтуватися, в інвесторів виникає питання: "Чи вигідно зараз починати інвестувати у квадратні метри?".

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Що варто розуміти інвесторам, які зараз хочуть вкладатися в нерухомість?


Почати варто з того, чи готові ви чекати. Йдеться насамперед про відновлення реального попиту. Наприклад, якщо порівнювати стан ринку нерухомості у 2021 році, то тоді спостерігалася дуже хороша ринкова ситуація, ми мали 45% інвестиційного попиту в загальній структурі по ринку.

Тобто, можна сказати, що в цей період було дуже зручно заходити на ринок з інвестицією, адже ми розуміли, що буквально через 1-1,5 року буде спостерігатися приріст щонайменше 35-40% у новобудовах класу комфорт та понад 40-45% в бізнес-сегменті.

Зараз же ситуація геть інакша. По-перше, на ринок нерухомості дуже впливає фактор війни, реальний попит на ринку обвалився в 10-15 разів, ринок був певний час заморожений, а фактичне відновлення будівництва не відповідало номінальному. Наприклад, якийсь девелопер оголосив про відновлення будівництва, але насправді не будує. Ці моменти не сприяють тому, щоб інвестори поверталися на ринок.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Якщо ж ви розумієте ринок, знаєте, як він влаштований, як відбуваються спади активності покупця та відновлення реального попиту, то в принципі ви можете заходити на ринок з інвестицією. Але не варто забувати, що зараз це вже не короткотривала, а середньотривала інвестиція.

По-друге, вам потрібно розуміти, що тільки ліквідний об'єкт, який має потенціал до зростання та капіталізації, має привернути вашу увагу. Зараз інвесторам потрібно думати на перспективу, а саме, хто умовно через 3-5 років захоче купити саме цей лот, – каже експертка.

Також потрібно розуміти, чи буде відбуватися реалізація відкладеного попиту, який наразі складає щонайменше 45%, та попиту серед людей, які не мають можливості, але мають гостре житлове питання та, можливо, будуть користуватися фінансовими інструментами від держави — "єОселя", доступна іпотека тощо.

Тобто, реальний попит в результаті зросте та вам буде кому продавати об'єкти. Але цього треба просто дочекатися та потрібно розуміти, як влаштований ринок. Якщо ви можете це зробити, то так, зараз можна заходити на ринок нерухомості з інвестицією.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Чи вигідно зараз інвестувати у квадратні метри?


За останній рік, а ми можемо сміливо сказати, що 2022 рік був чи не найскладніший для первинного ринку, ми бачимо зростання вартості нерухомості у Київському регіоні на 37%, якщо йдеться про регіони, які мали ажіотажний попит, наприклад, західні області або Дніпро, то там зростання сягає 45% та 47%. Це показник того, що собівартість продовжує зростати й ніхто не збирається грати на пониження.

Відповідно ціна квадратного метра також буде тягнутися нагору, стримуючим фактором буде лише відкладений попит. Але наявний попит буде реалізовуватися в новобудовах класів комфорт та бізнес, у поліфункціональних кварталах та екокластерах. Тобто, у ліквідних форматах, які приваблюють покупців для життя. Там зростання вартості буде ще вище, тому, якщо ви хочете зайти на ринок з інвестицією, варто дивитися саме на ці формати та подібні концепції, – зазначила експертка.

Виходячи з цього, можна чітко відповісти на питання: "Чи вигідно зараз інвестувати в нерухомість?". Так, інвестувати в нерухомість у 2023 році вигідно, але потрібно розуміти кілька моментів:

  • інвесторам доведеться чекати, адже тепер це середньотривала інвестиція;
  • треба оцінювати ліквідність лота на перспективу та розуміти куди саме вкладаються гроші;
  • дивитися, щоб девелопер реально будував.

Раніше ми розповідали, як вибрати об'єкт нерухомості та розрахувати прибутковість. Також ми писали, як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.