Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Такі умови не для всіх: як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості

Разом з експертом розібралися, чому люди купують квартири у розстрочку та коли це краще робити

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розстрочка є хорошим способом купити житло, якщо немає повної суми на руках

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В сучасному світі багато людей користуються розстрочками, зокрема в галузі нерухомості. Проте іноді виникає питання: "Коли все ж таки варто купувати квартиру на виплат, а коли ні?".

Детальніше про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Насамперед для того, аби оформити розстрочку, потрібно спиратися на свою фінансову спроможність виконувати певні зобов'язання.

На перший погляд, може здатися, що розстрочка – це ідеальний спосіб стати власником бажаної нерухомості, коли немає на руках повної суми для купівлі житла. Дійсно, так воно і є, але треба розуміти, що за цією можливістю стоять серйозні зобов'язання.

По-перше, потрібно накопичити та сплатити перший внесок, який зазвичай складає 30% від повної вартості квартири. По-друге, потрібно виплачувати обумовлену суму за графіком, це можуть бути як щомісячні внески, так й щоквартальні. Оскільки розрахунки відбуваються у доларах по курсу, який є в день оплати, ви маєте бути на 100% впевнені, що матимете потрібно суму для погашення розстрочки.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Проте в умовах війни є можливість сплачувати внески не за графіком, адже людина може втратити роботу або в неї може погіршитися фінансове становище. Але потрібно розуміти, що на ринку нерухомості в Україні, як правило, компанії будують шляхом саме залучених коштів від покупців та інвесторів.

Тобто, кожна гривня, яку ви не сплатите, в результаті призведе до того, що здача будинку в експлуатацію буде відтерміновуватися. Тому, якщо є така можливість, краще гасити розстрочку за графіком, – каже експертка.

Коли варто купувати квартиру у розстрочку?


Зазвичай люди оформлюють розстрочку, коли у них є чітке уявлення, яку саме квартиру вони хочуть придбати, але у них немає повної суми для 100% внеску. Так, у цьому випадку квадратний метр може коштувати дорожче, але при цьому у людини не буде ніяких додаткових платежів та сюрпризів.

Наприклад, бажана квартира коштує 75 000 доларів, з яких 30% потрібно сплатити одразу. Залишок суми потім просто ділиться на рівні частини, які потрібно буде сплачувати протягом зазначеного у договорі терміну. Це насправді дуже зручно.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Зараз на ринку нерухомості є ще один великий плюс – різні терміни розстрочки під індивідуальні потреби людини. Можна оформити розстрочку на рік, або до введення будинку в експлуатацію (десь 1-1,5 року) або навіть на більший термін, наприклад, від 3 до 7 років. Такий вибір дозволяє створити зручний та комфортний темп виплат.

Краще накопичити на квартиру або оформити розстрочку?

Об'єктивно, щоб накопичити на стандартну однокімнатну квартиру вартістю, наприклад, 50 000 доларів, вам щомісяця потрібно відкладати мінімум по 1 500 доларів, виходить, що понад 3 роки ви будете знаходитися у надзвичайному фінансовому навантаженні.

Тому, якщо ви стартуєте майже з нуля та розумієте, що відкладати щомісяця таку суму ви не маєте можливості, то у такому випадку розстрочка буде дуже хорошим варіантом. Адже, якщо все ж таки обрати шлях накопичення, то ніхто не гарантує, що коли прийде час для купівлі цієї квартири, ціна залишиться на тому ж самому рівні, – зазначила експертка.

На скільки більше люди переплачують, коли купують квартиру на виплат?


Розстрочка на ринку нерухомості дещо відрізняється від тих, що можна оформити на якусь техніку тощо. Тут люди не сплачуватимуть відсотки або пеню за несвоєчасну сплату платежу. Проте у цій розстрочці є свої підводні камені, а саме — вища вартість квадратного метра.

Це нормальна практика, коли люди купують житло у розстрочку та отримують ціну за квартиру дещо вищу, ніж при 100% оплаті. Насамперед таким чином перестраховуються девелопери, адже вони отримуватимуть кошти, які потім вкладатимуть безпосередньо у будівництво, – каже Вікторія Берещак.

За словами експертки, зазвичай переплата сягає від 30% до 45% вартості квартири, якщо це тривала розстрочка. Вона може навіть бути трохи меншою, адже все залежить від термінів, що зазначені в договорі. Але, якщо переплата становить понад 50%, то це не є добре, тоді потрібно все перевірити та бути впевненим, що вас ніхто не хоче обманути.

Раніше ми розповідали, як змінилися ціни на новобудови від початку війни. Також ми писали, про топ-5 трендів на ринку нерухомості у квітні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.