Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перепланування квартири: що потрібно і категорично не можна робити в Україні

З початком повномасштабного вторгнення змінилися звички людей, а тому оновилися і їхні запроси в переплануванні

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Попит на перепланування в Україні не зменшився

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Люди починають все більше звертати увагу на комфорт та економію. Тому навіть під час війни українці роблять перепланування житла. Однак досить важливо це робити правильно.

Розповідаємо, як перепланувати житло.

Потрібно почати із замірів та кількох основних елементів на які треба звернути увагу, розповідає артдиректор студії дизайну Pasteli Іванна Мельник.

Перше – розташування стояків води, розташування газових елементів (котел), чи планується в майбутньому газова плита і розташування вентиляційних каналів. Також важливо знати те, які стіни вважаються несучими, адже перепланування можна робити не втручаючись у несучі конструкції. Якщо ми в них втручаємося, то це вже не перепланування, а реконструкція. А на неї потрібен дозвіл, – стверджує Іванна Мельник.

Аби правильно зробити перепланування вашої нерухомості, студії дизайну завжди просять план від забудовника.

На ньому завжди позначені несучі конструкції й підписані кімнати. Адже є обмеження певних структур стосовно того, що можна обʼєднувати, а що ні. Досить багато обмежень буде, якщо у вас є газова плита, – додає артдиректор студії дизайну.

Чого не можна робити

Є певні обмеження про те, які кімнати можна обʼєднувати, а які не можна. Наприклад, не можна обʼєднувати кухню з газом і житлову кімнату. Не можна з кухні з газом робити єдиний вихід в житлову кімнату. Але якщо це кухня з електричною плитою, то цих обмежень немає.

Чи змінився запит людей

Основа планування – це люди, які там живуть та їхні звички. Це питання завжди першочергове. Змінилися з початком війни звички людей, а тому оновилися і їхні запроси в переплануванні.

Наприклад, багато років українці не ставили газові плити. Дуже часто ми глушили виходи на газові плити. Всі хотіли собі електричну плиту. То зараз все змінилося. Люди знову повертаються до газу. Також більшість починає економити. А для цього вони ставлять собі кліматконтроль. Адже це дійсно зручно та заощадить вам чимало грошей, – каже Іванна Мельник.

Попит на перепланування в Україні не зменшився, адже це основа зручного, комфортного та стильного інтерʼєру. Не може бути гарного дизайну та ремонту, якщо перепланування нерозумне та необдумане.

Деякі квартири тепер складно здати в оренду

Раніше ми вже розбирали з експертом ринку нерухомості Михайлом Артюховим, що відбувається на ринку оренди житла в Києві. Так, зараз там повне затишшя, і угод про оренду майже не укладають. У жовтні таких було лише 300, що дуже мало. Хоча до цього ринок був дуже активним.

На початку вересня, після спокійного серпня, квартири, які пропонували для оренди, швидко всі здали й такого житла більше не лишилось. З одного боку, на це вплинула сезонність, але з іншого — на ринку створили штучний попит. Непрофесіонали створили очікування, що після зростання цін вони зростуть ще більше, і цим нашкодили ринку.

Так, експерт каже, що в листопаді після великого буму ринок знову став. Але проблема є ще і в тому, що деякі квартири просто неможливо здати в оренду. Дізнавайтеся, які квартири українці не хочуть орендувати та що буде з цінами найближчим часом.

Також ми писали про 5 трендів на ринку нерухомості осені 2022. Читайте також розповідь урбаніста про 3 рішення для Києва, які можна запровадити вже зараз й забезпечити містян світлом і теплом цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.