Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нерухомість під час війни: чому девелопери не можуть поновити будівництво

Експертка пояснила, чому колишні лідери в будівництві наразі показали свою неспроможність виконувати взяті на себе зобов'язання

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Девелопери вчаться бути незалежними від грошей інвесторів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни ринок нерухомості в Україні зазнав масштабних змін.

Експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак у коментарі журналісту Pro Гроші пояснила, чому девелопери наразі не можуть поновити будівництво.

Компанії, які ми називали лідерами, показали свою неспроможність виконувати на себе взяті зобовʼязання в тих розмірах і тих темпах, які ми очікуємо. Чималий відсоток в тому, що девелопери не розрахували свої фінансові моделі. Вони не знають, як будувати в умовах обмеженого або практично нульового попиту, адже заточені на гроші клієнтів, – запевняє експертка ринку нерухомості.

Наразі виграють ті проєкти, які мають невеличкі портфелі, а також ті, у яких є нормальні фінансові моделі, в яких відсутня стовідсоткова залежність від коштів інвесторів.

Тому нас чекає переформатування в тому плані, що девелопери вчаться бути менш залежними від чиїхось грошей, вони шукають колаборації десь, – додає Вікторія Берещак.

На які квартири звертати увагу у квітні

Раніше ми розповідали, що купівля житла повинна супроводжуватися істотним аналізом ринку та вивченням доступних пропозицій. Експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак рекомендує першочергово звертати увагу не на об’єкт, а на навколишню інфраструктуру, тобто простір, в якому доведеться жити. Важливо, щоб територія мала достатнє наповнення соціально-побутовими об'єктами та хорошу транспортну розв’язку.

Також бажано дивитися на безпекові моменти – громаду, з якою будете співмешкати в будинку, наявність відеонагляду, закритої ділянки та ін. Що стосується ринку новобудов, краще навіть не дивитися в бік об’єктів, введення в експлуатацію яких планується ще не скоро. Готовність будинку повинна бути не меншою ніж 70%, а швидкість будівництва – достатньою для появи кількох нових поверхів у теплий сезон.

Також ми розповідали, як вибрати об'єкт нерухомості та розрахувати прибутковість. Раніше ми писали, як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.