Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Немає права на помилку: як не натрапити на довгобуд і вдало купити квартиру

Повномасштабна війна в Україні змінила ринок нерухомості, тепер покупцям треба контролювати і перевіряти значно більше, щоб не мати проблем

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щоб уберегтись від ризиків, перевіряти треба не лише документи

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У список, куди вкладати гроші під час війни, не входить нерухомість. Зараз надто багато ризиків втратити житло чи гроші і надто мало гарантій. Контролювати процес складно, бо багато чого залежить від ситуації в країні і дій російського ворога. Але є люди, яким це житло потрібно саме зараз, тому для них існують певні рекомендації, як купувати житло в новобудовах.

Разом з експерткою ринку нерухомості Вікторією Берещак розповідаємо, як обирати і безпечно купувати нерухомість у новобудовах, щоб зменшити ризики й імовірність проблем.

Все вирішує динаміка

Зведення новобудов після початку повномасштабної війни в України повністю зупинилося, проєкти заморозили, а нові перестали планувати. Восени вже процес частково відновлений, але не всі компанії почали будувати. А деякі лише створюють видимість роботи. Саме тому важливо дивитись на реальний стан справ, а не лише на заяви забудовника.

Якщо ви зважились на купівлю квартири в новобудові у період війни, варто передусім звернути увагу на реальну динаміку будівництва на майданчику і оцінити усі ризики, пов'язані із можливими затримками. Через весняні, а подекуди і літні простої на майданчиках Київщини термін затримок тепер становитиме щонайменше 8-12 місяців. Це за умови, що компанії, які з тієї чи іншої причини не брались за роботу весь цей час, налагодили процеси і запустили їх в роботу.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Експертка додала, що якщо чекати для покупця не варіант, то в такому випадку є два виходи:

  1. Звернути увагу на проєкти з високим ступенем готовності – від 70% і вище. У цій ситуації девелопер точно не стане тягнути і буде якнайшвидше завершувати будівництво. Хоча й ціна буде значно вищою.
  2. Звернути увагу на компанії, які не збавляли темпи навіть у цей складний період. На Київщині таких, як мінімум, три.

Берещак каже, що динаміка будівництва – це важливий показник, щоб реально оцінити свої шанси, коли вдасться отримати ключі. У теплий період вона має бути такою: не менше 1-2 поверхів моноліту або 7-10% готовності. І це за умови порушених логістичних ланцюжків, проблем із кваліфікованими будівельними кадрами та майже відсутністю продажів. У зимовий період девелопери теж мають працювати, зокрема займатися внутрішніми оздоблювальними роботами, благоустроєм території тощо.

Що ще важливо перевіряти

Експертка наголошує, що деякі правила залишаються ще з часів до лютого цього року. Зокрема не варто забувати про перевірку формату новобудови і не жертвувати своїм комфортом.

Зрозуміло, що в умовах гіперінфляції здорожчання квадратного метра неминуче, а скорочення реальних доходів українців катастрофічне. Проте поступатись власним комфортом заради винятково київської прописки не треба: краще обрати якісний комплекс в сегменті комфорт+ чи бізнес-класу за містом, де буде повноцінна багатофункціональна інфраструктура, рекреаційні зони, соціально-побутові об'єкти, приватна та захищена від чужинців територія. Це краще, ніж придбати квартиру в мурашнику із мінімальним набором вигод – дитячим майданчиком і спортзоною, – наголосила Берещак.

Отже, є декілька форматів, які залишаються в пріоритеті:

  • мініполіс (місто в місті);
  • екокомплекси (рекреаційна інфраструктура, водойма на території, ліс/парк поруч);
  • поліфункціональні квартали (квартальна забудова + вся необхідна інфраструктура, що створює нові центри тяжіння).

Є і нове правило, яке виникло після початку воєнного стану. В умовах війни незле перевірити, як девелопер встиг попіклуватись про організацію безпеки та життєдіяльності комплексу. Тобто, покупцям треба питати про те, чи адаптовані підземні паркінги як місця подвійного призначення, що можуть стати бомбосховищем, чи закуплені генератори для продовження роботи насосів для води на період віялових вимкнень світла, чи розглядаються зміни в проєкт із застосуванням альтернативних джерел енергії тощо.

Що залишається незмінним – прискіплива перевірка всіх документів, які стосуються нерухомості.

Пакет дозвільної документації, а в ньому документи на землю, де перевіряємо правочин – оренда/власність, термін дії договору, який не має закінчуватись прям під здачу, цільове призначення, дозвіл на будівництво. Ліцензію генпідрядника перевіряємо, як і раніше, дуже уважно і прискіпливо, а краще – звертаємось за допомогою до юриста, – зауважила Берещак.

Врешті окремо варто провести аудит компанії: оцінити досвід на ринку, здані проєкти, темпи будівництва, щоб зрозуміти, з ким маєте справу. Експертка зазначила, що зараз деякі девелопери, які до війни були лідерами своїх сегментів, пасуть задніх. А тому, щоб не втрапити в довгобуд, повівшись на бренд, треба уважно і прискіпливо вивчати усі ці деталі і розуміти попередній досвід, як компанія переживала кризи.

Раніше ми вже писали, що можуть бути випадки, коли людина інвестувала в новобудову, але забудовник не виконав своїх зобов'язань. Такі ситуації були завжди, але під час війни ризиків стало більше. Разом із експертом ринку нерухомості ми розібрали, чому можуть виникнути проблеми із забудовником, і з адвокатом пояснили, що робити, якщо забудовник ігнорує та не віддає квартиру.

Крім того, ми писали про 5 трендів на ринку нерухомості цієї осені і чого чекати від цін у новобудовах до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.