Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна втратити останнє: у що не слід вкладати гроші під час війни

Українці готуються до зими, яку вже нарекли найскладнішою за останні три десятки років, і фінансове питання є одним із основних

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Що робити з вільними грошима під час війни

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Поки тривають бойові дії, українська економіка й надалі падатиме, і українці відчуватимуть це падіння на собі. Попереду надскладний опалювальний сезон, ще більший курс долара та інфляція. У цій ситуації турбують питання, яким способом заощаджувати гроші, яку валюту варто купувати і чи робити зараз інвестиції?

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом Любомиром Остапівим, засновником соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнером iPlan.ua, і розповідає, як зараз краще робити заощадження.

Що робити з валютою


Експерти та різні організації постійно роблять прогнози щодо того, яким буде долар в Україні. Офіційно у держбюджеті-2023 закладено, що курс долара буде коливатись в районі 42 грн. А от інвестиційна група ICU спрогнозувала, що за підсумками цього року варто чекати 40 грн/дол., за підсумками наступного – 45 грн/дол. Є прогнози і про 50 грн/дол.

Однак всі ці передбачення є приблизними. Стрімкий перебіг повномасштабної війни України з РФ так само стрімко впливає на економічну ситуацію. Загалом курс долара вперше за 20 років досяг вищості над курсом євро у світі через підвищення ставки Федрезервом США. Через таке послаблення європейської валюти деякі аналітики радять позбуватися її, інакше для заощаджень вона приноситиме лише збитки.

Та на думку Остапіва різні "ігри" з валютою задля якомога більшого прибутку не завжди виходять у простих громадян. Бо людина без відповідних знань не може аналізувати події на валютному ринку та шукати для себе найсприятливіші умови. Тому питання зберігання грошей, особливо під час таких подій, слід вирішувати просто.

У простого громадянина немає знань і навичок спекулювати на курсах валют, коли євро купувати, продавати і так далі. Тому більшість українців завдання вирішують просто: якщо вони тримають свій резервний фонд, то вони тримають його або в доларі, або в певній комбінації. Наприклад, половина в доларі, 25% в євро, 25% у гривні. Один раз треба таке співвідношення для себе скласти, і тоді не треба перейматись, яка валюта і коли виросте.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

Він додав, що формула може бути різною, і це залежить від потреб людини. Якщо ж потрібно створити фінансову подушку, резерв на пів року життя, то описаної формули буде достатньо. Якщо є мета заснувати бізнес, то заощадження можуть бути у доларі і гривні.

А от щодо курсу американської валюти Остапів каже, що апокаліпсису не буде. Найбільший фактор зараз, який впливає на курс долара, – це об'єм західної підтримки. Наступного року Україна потребуватиме близько 38 млрд грн. І якщо ми отримаємо гроші, і фінансова підтримка буде стабільною, то стане найбільшим джерелом валюти в країні. Відтак у Нацбанку будуть всі можливості, щоб стримувати падіння гривні.

Це не означає, що НБУ не може переставити офіційний курс з 37 гривень за долар на 40 чи 45 гривень. Але НБУ не допустить при такій фінансовій підтримці Заходу якихось апокаліпсисів, як гривні по 100, – наголосив експерт.

Загалом купівельна спроможність людей впала. І в деяких може виникнути бажання не лише зберегти гроші у валюті, а й інвестувати в щось, аби отримати якийсь дохід.

Чи вигідно купувати ОВДП та класти гроші на депозити


Зараз депозити дають приблизно 18% річних. Військові облігації – 12-14%. При цьому рівень інфляції у річному вимірі у вересні досяг 24,4%. Згідно з прогнозами, до кінця цього року інфляція сягне 30%, на такий же показник чекають у наступному році.

З такими даними виходить, що класти гроші на депозити чи купувати ОВДП заради доходу сенсу немає, адже інфляція "з'їсть" увесь прибуток. При цьому Остапів наголошує, що люди зацікавлені в державних облігаціях, і якби в них були вищі відсотки, то дійсно це був би гарний спосіб для заощаджень.

До війни ОВДП були справді цілком нормальним інвестиційним інструментом. Зараз він не покриває інфляцію. Але ми проводили недавно опитування, де проголосувало понад 2 000 людей. Оскільки ОВДП це не просто інвестиційний інструмент, а і підтримка держави, то близько 60% інвесторів готові його купувати, але за умови, щоб там була ринкова дохідність. Не так, як зараз, 12-14% в гривні, а так, щоб вона хоча б покривала інфляцію. Це 25-30% у гривні, – пояснив Остапів.

Так, українцям, які бажають підтримати економіку України під час війни, варто вкладатися в ОВДП. Дохід з військових облігацій держава витрачає на оборону та загалом на здатність встояти під час таких потрясінь. З жовтня українці можуть купувати ОВДП в "Дії". Читайте про те, як працює така послуга і скільки можна заробити.

Ми розповідали і про інші способи, як допомогти економіці України під час війни. А детально про економічні прогнози читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.