Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вигідна чи небезпечна нерухомість: чого чекати від цін у новобудовах

Разом з експертом розповідаємо, що буде з вартістю квартир у новобудовах до кінця цього року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Собівартість нерухомості росте, але не обов'язково зросте ціна для покупця

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни ринок нерухомості, як і всі інші в Україні, змінився і підлаштувався до екстремальних умов. Попит на нерухомість дуже мала, коли тривають бойові дії, люди не готові вкладати гроші у такі цінні речі або ж їх просто не мають. Все це дає свій відбиток і на вартість квартир у новобудовах.

Ми поговорили з експертом, президентом Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрієм Пітою і дізналися, що ж буде з цінами на житло від забудовників до кінця 2022 року.

З літа суми помітно змінились

Якщо дивитися на середні ціни квадратних метрів у новобудовах Києва, то станом на середину жовтня це 49 000 грн за кв. м. На сайті "ЛУН" ідеться, що ще в липні сума була на 10 000 грн меншою. Так само щомісяця з весни зростала вартість у Львові і доросла до 44 900 грн за кв. м у жовтні. Трохи менші ціни у Одесі та Вінниці, але загалом в усіх містах квадратні метри в новобудовах за пів року стали значно дорожчими.

Але це середні ціни, і вони можуть відрізнятися від тих сум, які називатимуть покупцям житла в новобудовах надалі. А причина в тому, що тепер в Україні є дві категорії новобудов, де, відповідно, два різних процеси ціноутворення.

Скільки доведеться платити до кінця року

Юрій Піта пояснив, що тепер слід орієнтуватися на дві групи житла:

  1. Новобудови, які були готовими щонайменше на 70-80% до початку повномасштабної війни.
  2. Нові проєкти.

На першу категорію, тобто на житло, яке майже готове було ще до повномасштабного вторгнення РФ, витрати були довоєнні, менші, ніж тепер. І тому забудовники будуть їх продавати з урахуванням довоєнного періоду. А отже, ціна не буде дуже змінюватись.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Але інша ситуація складається з новими проєктами. Витрати на них рахують вже за новими умовами. А під час воєнного стану ціни на будівельні матеріали, а також будівельні роботи зросли. Тому Піта каже, що для другої категорії теоретично можуть встановлювати більшу вартість. Про це кажуть деякі експерти. Хоча на думку Піти, вони сильно рости не будуть.

Думаю, що забудовники відчуватимуть ринок. Навіть не так вартість будівельних матеріалів буде впливати, хоча вона має впливати в першу чергу. Вони будуть все ж таки орієнтуватись на ринок, який зараз не такий активний. Можна ціну поставити будь-яку, але якщо житло не буде продаватись, то тоді це не бізнес, – зауважив експерт.

Отже, платоспроможність українців падає, і вони не зможуть оплачувати надто дороге житло. А це змусить забудовників іти на поступки і утримувати ціни на новобудови. І така ситуація, за словами Піти, зберігатиметься до кінця цього року.

Чи варто зараз вкладатись у нерухомість

Раніше ми спілкувалися з оглядачкою ринку нерухомості Вікторією Берещак, яка пояснила, що купувати житло треба тоді, коли є гроші.

Але при цьому треба звертати увагу на стабільність і надійність вкладення. Під час війни бажано інвестувати в проєкти, які готові хоча б на 50-70%. Також слід дивитися на те, як ведуться будівельні роботи, чи немає постійних збоїв, а також наскільки надійний і сумлінний девелопер.

Щодо цін, то, на її думку, до кінця року на житло в новобудовах вони поступово зростатимуть, але потім утримувати низьку вартість на тлі інфляції буде складно і невигідно.

При цьому частина експертів зауважує, що купувати нерухомість під час війни – дуже ризикова справа, бо гарантій, що людина його отримає чи зможе сплатити його вартість, тепер менше. Росія продовжує обстрілювати всю територію України, люди втрачають житло, а також доходи. Тому треба бути обережними з такими великими покупками.

Про це, зокрема, нам розповідав і член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Він пояснив, що вільні гроші краще інвестувати у валюту. Долар та євро якоюсь мірою дають певні гарантії, що важливо у воєнний час. Читайте у нашому розборі, що буде з доларом, зарплатами і цінами найближчим часом і у що вкладати гроші. Також ми писали про те, скільки грошей доведеться витратити на підготовку до складної зими.

А більше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.